Formule za uspjeh

| Tech |

Ako vam vaša četvrta šalica kave ne pomaže u tome da dovršite posao, vrijeme je za promjene. Ovih pet trikova pomoći će vam u poboljšanju koncentracije i produktivnosti, a sve ih možete napraviti bez da uopće napustite radni stol.

            1. POJAČAJTE ZVUKOVE

Prava jačina pozadinskih zvukova može pomoći u poticanju kreativnosti i produktivnosti, tvrdi Journal of Consumer Research. Zvukovi ne moraju biti preglasni, podesite ih otprilike na jačinu televizora u pozadini- to će vas ometati tek toliko da počnete razmišljati na apstraktniji način, a uz to povećati vašu kreativnost. Isprobajte i Focus@Will (focusatwill.com), uslugu posebno osmišljenu za povećanje i održavanje koncentracije.

            2. ORGANIZIRAJTE STOL

Osim što vas oslobađa stresa, čišćenje također rasterećuje mozak. Istraživanja su paralelno pratila rad i ponašanje u organiziranim i u neurednim okruženjima i dokazala da nered remeti vašu fokusiranost, privlači pažnju, negativno djeluje na vaš rad i, konačno, povećava stres.

            3. OBRATITE SE YOUTUBE-u

Što Keyboard Cat Aziz Ansari imaju zajedničko? Iznenađujuće, oboje će povećati vašu brzinu i preciznost. Nakon gledanja videa stand-up komičara, sudionici britanskog i njemačkog istraživanja ostvarili su bolje rezultate (10-12% više matematičkih problemskih zadataka) od sudionika koji su gledali obične, neutralne snimke. Također, istraživanja iz sveučilišta Hiroshima su dokazala da se ljudi potaknuti ljupkim fotografijama osjećaju zaštićenije i nastavljaju s oprezom te tako rade brže i s manjim greškama.

            4. POVEĆAJTE TEMPERATURU

Istraživanje u HVAC&R Research otkrilo je da su zaposlenici najproduktivniji kada je grijanje povećano na 24°C, dok je većina ureda postavljeno na 21°C-22°C. Niža temperatura može doprinijeti manjoj spretnosti i koncentraciji.

            5. BRINITE SE O SVOM UMU

Meditacija može poboljšati vašu koncentraciju, ali oduzima previše vremena. Umjesto toga, isprobajte tzv.Mindfulness meditaciju koja dokazano poboljšava koncentraciju, pamćenje i preciznost. ˝ Poanta Mindfulness meditacije jest biti prisutan u svemu što radite˝ rekao je autor istraživanja Michael Mrazek. Kada jedete, cijenite ukuse; kada vozite, usmjerite svu svoju pažnju na to- jednostavan trud da čitavo vrijeme budete svjesni onoga što radite postaje navika i pomaže našem umu da savlada lutanje misli.