Facebook optužen za utaju poreza u iznosu od 9 milijardi USD

| Tech |

Pixabay

Prema novom izvješću  američke službe za unutarnje prihode Facebook se tuži zbog navodne utaje poreza u iznosu od nevjerojatnih 9 milijardi USD.

Konkretno, IRS tvrdi da je Facebook podcijenio vrijednost intelektualnog vlasništva koje je prodao irskoj podružnici, još 2010. godine, kada se, sada najveća svjetska platforma društvenih medija, htio proširiti na međunarodnoj razini.

Kao odgovor na tužbu, za koju Facebook procjenjuje da će trajati tri do četiri tjedna, tvrtka Mark Zuckerberg tvrdi da su Facebook Ireland i Facebook-ove druge strane podružnice, a ne Facebook US, doveli do visokog rizika i na kraju uspješne, međunarodne prodaje Facebook oglasa.

Glasnogovornica tvrtke Bertie Thomson komentirala je kako Facebook stoji uz odluku koju je donio još 2010. kada nije imao prihode od mobilnog oglašavanja, kada je njegovo međunarodno poslovanje bilo u začetku i kada su digitalni reklamni proizvodi bili nedokazani.

Ako sud proglasi Facebook krivim za utaju poreza, ova platforma društvenih medija suočit će se s novčanom kaznom do 9 milijardi USD plus kamate i bilo koje druge kazne koje mu sud odluči izreći.