EU planira kazniti Google zbog kršenja privatnosti

| Tech |

Europska unija planira do nadolazećeg ljeta poduzeti određene akcije i eventualno kazniti Google zbog njihovog kršenja privatnosti korisničkih podataka. Google od ožujka prošle godine prikuplja informacije sa svih svojih internet stranica kako bi kreirali bolji sistem ciljanog reklamiranja, što mnoge regulatorne agencije smatraju visokim rizikom za korisničku privatnost.

Google je u listopadu prošle godine dobio naređenje da u sljedeća četiri mjeseca izmijeni svoju politiku i pravila o privatnosti korisnika. Iz Googlea je javljeno da su sve njihove akcije u skladu sa zakonima Europske unije.

Iz francuske regulatorne agencije CNIL je rečeno da ovaj internet gigant još nije napravio promjene koje od njih zahtijevaju regulatorne agencije za privatnost korisničkih podataka. "Google nije pružio nikakve precizne i efikasne odgovore. U tom kontekstu, organi za zaštitu privatnosti u Europskoj uniji će nastaviti svoju istragu. Očekujemo poduzimanje prvih akcija prije ljeta ove godine", rečeno je iz CNIL-a.

Nakon devetomjesečne istrage o Googleovom sakupljanju korisničkih podataka, u pismu koje su potpisale 24 regulatorne agencije iz Europske unije, predloženo je ukupno 12 izmjena koje bi kompanija trebala napraviti u narednom periodu.