Eiffelov toranj vrijedi čak 435 milijarde eura

| Tech |

Eiffelov toranj
Eiffelov toranj

Eiffelov toranj, jedna od najpoznatijih građevina na svijetu visoka 300 metara, a izgrađena 1889. godine proglašena je najvrjednijom europskom građevinom vrijednom čak 435 milijardi eura. Ovaj poznati francuski zaštitni znak procijenjen je kako vrijedi čak šest puta više nego njegov najbliži konkurent, Colloseum u Rimu koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Na trećem mjestu se nalazi nikad u potpunosti dovršena Sagrada Familia, a slijede je milanska katedrala Duomo, Tower of London, Prado muzej i Stonehenge.
Ovo istraživanje je provela talijanska komora za trgovinu Monze i Brianze na temelju njihovih podataka o imidžu, marci i svijesti o svakoj građevini, a sve to su multiplicirali s preko 10 različitih parametara do kojih su došli usporedbom podataka iz različitih svjetskih tijela za statistiku i analizu.

Kriteriji su uključivali "turistički indeks", za koji je uzeta u obzir "ekonomska vrijednost lokacije, slava spomenika, tok posjetitelja i sam spomenik" te "indeks ekonomske privlačnosti" koji sadrži faktore kao što je broj radnih mjesta koji je spomenik stvorio te njegovu izvoznu vrijednost.

Ogromna vrijednost "Željezne dame" od 300 metara nadaleko je poznata jer ipak se radi i o najposjećenijoj atrakciji u Europi čija vrijednost iznosi čak petinu cjelokupnog godišnjeg francuskog bruto domaćeg proizvoda. Valja istaknuti kako materijali i vrijednost terena na kojima se građevine nalaze nisu uzeti u računicu.

Naravno, Francuzi su ovom viješću oduševljeni, dok su talijanski mediji prestravljeni činjenicom kako pariška turistička atrakcija vrijedi duplo više nego godišnji proračun cijelog Milana. Talijanski „Il giornale“ se zapitio vrijedi li Eiffelov toranj zaista toliko i je li moguće da vrijedi više nego Colusseum i Duomo zajedno. Sami su i odgovorili kako to jednostavno nije moguće već da Talijani ne znaju iskoristiti sav potencijal svojeg umjetničkog i kulturnog nasljeđa.

Eiffel Tower turistički je dragulj, privlači oko 8 milijuna turista godišnje koji se popnu na jednu od njegove tri platforme, broj turista koji dođu vidjeti Eiffel, ali se na njega zbog velikih gužvi i redova, ne popnu, vjerojatno je i duplo veći. Toranj je do danas posjetilo preko 200 milijuna posjetitelja, a i dalje nosi titulu desete najviše građevine na svijetu.

1. Eiffelov toranj, Paris: 435 milijarde eura
2. Colloseum, Rim: 91 milijardu eura
3. The Sagrade Familia Cathedral, Barcelona: 89.7 milijarde eura
4. The Duomo Cathedral, Milan: 82.1 milijarde eura
5. The Tower of London: 70.5 milijarde eura
6. The Prado Museum, Madrid: 58.1 milijarde eura
7. Stonehenge, UK: 10.5 milijarde eura