Dobiva li Appleova Siri oči?

| Tech |


Mobilno skeniranje okoline
Mobilno skeniranje okoline

Apple je prošli tjedan završio pregovore o kupnji izraelske kompanije PrimeSense za iznos od 350 milijuna dolara. PrimeSense je najpoznatiji po tehnologiji prepoznavanja 3D okoline koju ima Microsoftov Kinect za XBox. Znači li to da Apple planira napraviti svoj proizvod po uzoru na Kinect? Možda, ali analitičari upoznati u rad Applea i situaciju u ovoj industriji, predviđaju nešto drugo, nešto mnogo zanimljivije.

Naime, kada Apple kupi neku kompaniju to ne govori mnogo o njegovim budućim proizvodima jer nekad se akvizicije događaju iz razloga kako bi preuzeli dobre i talentirane stručnjake, nekada se radi o patentima koje ima kupljena kompanija, a nekada jednostavno o eliminiranju konkurencije. No Appleove akvizicije u povijesti uglavnom su bile povezane s novostima u njihovoj ponudi. Kupnja PrimeSensa logično nameće ideju da će Apple u svoje proizvode ugraditi i mogućnost skeniranja okoline, pogotovo u televizore, a moguće i u tablete i telefone. No ono što naglašavaju tech-novinari je da bi PrimeSense mogao unaprijediti Appleove proizvode na bezbroj načina, a mogao bi se koristiti i za novo sučelje, igranje, mapiranje kod Apple karata, skeniranje kod 3D printanja, nadogradnju augmented reality tehnologije, zdravstvene aplikacije i još mnogo toga.

Najcool i najmoćnija ideja je da će Apple iskoristiti PrimeSenseovu tehnologiju kako bi svojoj Siri dao novi način da kontekstualizira interakciju s korisnikom. Drugim riječima, Siri bi putem 3D senzora dobila oči koje bi joj omogućavale mnogo toga. PrimeSenseov novi proizvod Capri dovoljno je mali, jeftin, brz i u velikoj rezoluciji da bi mogao biti ugrađen u svaki pametni telefon bez neke velike razlike u cijeni. Što to točno znači?

Pa recimo samo da bi Siri mogla znati gdje se trenutno u kući nalazite što bi joj bio dobar informator za mnoga pitanja, npr. analizu koja vam je prostorija bliža, mogla bi znati jeste li sami ili s nekim i ako ste sami, odgovoarala bi vam glasom, ako ste s nekim, napisala bi vam odgvoor na mobitel samo za vas. Mogla bi pročitati vaše emocije s lica, osim toga, moglo bi joj biti puno jasnije što ste je pitali, kao i jeste li zadovoljni s njenim odgovorom, Siri bi znala i koji broj odjeće nosite, koje dimenzije vam treba kauč ili ormar u kući, koje su visine vaša djeca i još mnogo, mnogo toga... Možemo samo reći - raduje nas što bi Siri mogla dobiti oči.