Ben Frenly predstavio izložbu posvećenu društvenim mrežama

| Tech |


Digitalni dizajneri nedavno su dokazali da ne postoji dovoljno metafora za opisivanje društvenih mreža, a nova izložba Bena Frenlya nam donose opipljivo i ne tako apstraktno viđenje najpoznatijih društvenih platformi.

Zahvaljujući kreativnom dizajnu ovog umjetnika imamo priliku sagledati Facebook, Twitter, Instagram i Snapchat iz jednog potpuno drugog kuta kao dobro poznate predmete: megafon, tanjur, aparat za uništavanje papira i panoramski dvogled.

Ova serija radova ne opisuje društvene medije na filozofskom nivou već krajnje doslovno prikazuje načine na koje ih svakodnevno koristimo. Facebook je predstavljen kao panoramski dvogled koji koristimo za skrolanje preko digitalnog pejzaža.

Twitter nam poput megafona pruža priliku da glasno iznesemo svoje mišljenje, a jedina mana je činjenica da sve što kažemo biva pretočeno u beskrajnu hrpu #hashtagova.

Instagram je prikazan kao tanjur pun simbola koji označavaju pratioce i lajkove uz slogan “Insta-Feed Your Ego”aludirajući na naš gladni Ego i konstantnu potrebu za pažnjom.

Možda najbolje upotrijebljena metafora je ona koja Snapchat aplikaciju predstavlja kao aparat za uništavanje papira ukazujući na efekt Snapchat sadržaja i samouništenje poruka nakon određenog vremena.