8 smiješnih izumrlih poslova

| Tech |

8 smiješnih izumrlih poslova
Pročitajte sve o simpatičnim izumrlim poslovima

Što više tehnologija napreduje, to češće ljude zamjenjuju strojevi, a broj poslova koji su prije bili neizbježni danas postaju dio daleke prošlosti. Čak se i gradska djeca sjećaju jednog posla kojeg danas više ne vidimo - prodavača krumpira koji bi po ulici vikao što prodaje, često toliko jako da biste ga čuli i kroz zatvoreni prozor.

U nastavku vam donosimo listu još ekstremnijih poslova koje više ne možemo vidjeti.

1) Slagač čunjeva u kuglani - Ovaj tip posla najčešće su radila djeca. Mladi dječaci bili bi zaposleni od strane kuglane da slažu čunjeve za klijente.

8 smiješnih izumrlih poslova
Slagači čunjeva u kuglani

2) Ljudska budilica - Ljudske budilice bi šetale ulicom i budile klijente kako bi se oni stigli na vrijeme spremiti za posao. Oni bi štapovima, kamenčićima ili deranjem budili klijente sve dok se oni ne bi pojavili na prozoru ili vratima.

8 smiješnih izumrlih poslova
Ljudska budilica

3) Rezači leda - Rezači leda su odrađivali posao kojeg danas samostalno rade hladnjaci i zamrzivači. Rezači bi rezali velike komade leda i prodavali ih ljudima kako bi ih stavljali u hladnjake i tako održavali hranu. Ovaj tip posla često je bio rađen u ekstremnim uvjetima i vrlo opasan.

8 smiješnih izumrlih poslova
Rezači leda

4) Osluškivač neprijateljskih zrakoplova - Ovaj prije vrlo odgovoran, a danas smiješan posao obavljala bi jedan osoba okružena s mnogo metala. Naime, njihov posao je bilo oslušavanje neprijateljskih zrakoplova, a obavljali su posao kojeg danas obavlja radar.

8 smiješnih izumrlih poslova
Osluškivač neprijateljskih zrakoplova

5) Lovci na štakore - U prošlosti je Europa imala velike probleme s najezdama štakora, pa je ovaj posao bio vrlo bitan. Lovci na štakore su zaslužni za suzbijanje pošasti i širenje zaraza na ljude. Oni su zato, nažalost, često trpjeli ugrize i infekcije za dobrobit svih ostalih.

8 smiješnih izumrlih poslova
Lovci na štakore

6) Fenjerdžija (palilac lampi) - Predstavljamo još jedan odgovoran posao u nizu; Fenjerdžija je bio zaslužan za paljenje, gašenje i punjenje gradskih lampi.

8 smiješnih izumrlih poslova
Fenjerdžija (palilac lampi)

7) Centrala operateri - Ovaj zamoran posao danas se provodi digitalno, a prije je zapošljavao zaista velik broj ljudi. Centrala operateri su morali prespajati i spajati duge pozive, a bili su ono što je danas telefonska mreža.

8 smiješnih izumrlih poslova
Centrala operateri

8) Čitatelji u tvornicama - Čitatelji u tvornicama bili su oblik zabave za radnike. Oni bi često bili zaposleni od strane samih radnika kako bi im naporno vrijeme kratili zabavnim štivom, a znali su im čitati i štiva vezana za sindikate.

Čitatelji u tvornicama
Čitatelji u tvornicama