Sve što trebate znati o vinu?

| Lifestyle |

Instagram/@lisadanielle__

Svi dobro znamo da pretjerano konzumiranje alkohola nije dobro ni za koga.

Liječnici upozoravaju da alkohol sadrži "prazne kalorije" i može uzrokovati debljanje , cirozu jetre, povećati rizik od dijabetesa i moždanog udara.

No, koliko on, zapravo, šteti vašem zdravlju ako prosječno popijete jednu do dvije čaše dnevno?

U nastavku pročitajte sve što biste trebali znati o vinu

Kalorije

Jedna čaša crnog vina srednje veličine, misli se na standardnu čašu vina koja se poslužuje u barovima, sadrži 148 kalorija. To je isto kao 15 badema, paketić slatko-slanih kokica ili dvije trećine čokoladice. Velika čaša od 250 ml sadrži 211 kalorija, a cijela boca od 750 ml oko 644 kalorije što je jednako McDonald'sovom Cheeseburgeru i srednje pomfritu zajedno.

Bijelo vino ima manje kalorija od crnog. Naime, ista porcija bijelog vina od 175 ml ima 142 kalorije, a prosječna boca od 750 ml sadrži 605 kalorija.

Rose vino po čaši od 175 ml sadrži 147 kalorija, gotovo isto koliko i čašu crnog vina.

Je li crno vino zdravo za vas?

Istraživanja su pokazala da crno vino može biti dobro za vaše zdravlje.

Crno vino je hranjivije od bijelog jer sadrži flavonoide, resveratrol i kvercetin koji su jaki antioksidansi koji se nalaze u koži grožđa, a povezujemo ih s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sustava, smanjenjem upala i produženim životnim vijekom.

Prema nekim istraživanjima, crno vino nije toliko stresno za tijelo jer ne povećava razinu šećera u krvi. Poznat je kao sigurna alkoholna opcija za one koji imaju dijabetes tipa 2 jer je povezano s poboljšanjem kardiovaskularne stope.

Od čega se proizvodi vino?

Osim od grožđa, vina obično sadrže kvasac i sumpor. Kad kupujete vino, obavezno provjerite naljepnicu kako biste izbjegli dodavanje suvišnih sastojaka. U pravilu, što manje sastojaka, to bolje.

Sam proces proizvodnje vina uključuje mnogo grožđane pulpe. To je skuhano crno ili crveno grožđe s kožom za crno vino i prešano bijelo grožđe sa skinutom kožom za bijelo vino.

Koje su nuspojave vina?

Ako vas vino snažno udara, popratni simptomi, sljedećeg jutra, slični su gripi. Konzumiranje alkohola iscrpljuje naše enzime gušterače koji pomažu apsorpciju hranjivih sastojaka. Također jetra radi prekovremeno, te daje prioritet alkoholu u redovima detoksikacije.

Kako biste trebali piti vino?

Koliko god vino, poput čokolade ili kolača, nije nešto u čemu treba pretjerano uživati, u maloj količini ne uzrokuje štetu.

Preporučuje se piti sedam malih čaša vina tjedno. U stvari, studije su pokazale da redovito pijenje malih količina crnog vina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, podići razinu omega 3 masnih kiselina za koje se vjeruje pomažu u ravnoteži mikrobiom crijeva.

Jedino što je, u stvari, bitno je da pijete povremeno i da nikada ne pretjerujete u količini koju tog dana konzumirate.