Svakodnevna navika koja podiže razinu IQ-a za 23%

| Lifestyle |

Postoji nekoliko navika kojima možemo poboljšati vlastitu inteligenciju kao što su čitanje, slušanje podcasta i testiranje naših mentalnih sposobnosti pomoću "pametnih" igara. No, ove aktivnosti usmjerene su na poboljšanje kristalizirane, a ne fluidne, inteligencije.

Iskristalizirana inteligencija se odnosi na sposobnost koja nam omogućuje rješavanje zadatka na temelju poznatih informacija i naučenih iskustava, dok je fluidna inteligencija ona koja uključuje rješavanje problema i korištenje logike u novim situacijama - ona koju je puno teže graditi. Dok se u velikoj mjeri vjeruje da je fluidna inteligencija nešto s čime smo rođeni, a ne što se može naučiti, nove studije ukazuju na jednu jednostavnu svakodnevnu naviku kojom može pojačati fluidne vještine, kao i vaš ukupni IQ - riječ je o meditaciji.

Osim što snizuje razinu stresa i poboljšava fiziološko zdravlje, dnevna meditacija nas čini i pametnijima.  Istraživanje brainwave treninga, jedne vrste meditacije, pokazalo je da oni koji uključuju meditaciju u svoju dnevnu rutinu pokazuju povećanje razine IQ-a od 23%. Štoviše, nakon godine dana meditiranja sudionici su razvili nevjerojatno snažne vještine koje se odnose na kreativnost, koncentraciju i samosvijest.

Druga studija otkrila je da je 20 minuta dnevne meditacije sasvim dovoljno za poboljšanje razine inteligencije. Sudionici su pokazali značajan napredak kada je u pitanju memorija, kognitivne sposobnosti i smanjenje razine stresa - u samo četiri dana.