Suptilni znakovi da vaš pas treba pomoć

| Lifestyle |

Postoje ponašanja i signali na koje trebate obratiti pažnju kako biste saznali što vaš pas traži od vas. Nekad će vam reći da je gladan tako što će baciti igračku ispred vas.

Oni koji imaju pse, znaju da oni skoro uvijek mogu jesti, a to je posebice tako ako i vi jedete. Tada ćete često krajičkom oka vidjeti vašeg ljubimca kako vas gleda svojim "psećim pogledom" kojim moli da i njemu date nešto. Ipak, postoji razlika između takvog moljenja hrane i stvarne gladi.

Studija koju je proveo Animal Cognition analizirala je devet gesti koje psi rade kako bi zaključili što točno one znače. Zaključili su da ako pas baci igračku ispred vas to zapravo znači da žele jesti, a ne igrati se, što bi mnogi odmah pomislili. Tako da kad sljedeći put pas dođe pred vas s igračkom u ustima i baci je u vašem smjeru, pokušajte mu dati nešto da jede.

Kopanje je jedno od uobičajenih psećih ponašanja, to je prirodan oblik vježbe i način da se potroši dodatna energija. No i iza kopanja postoje skriveni znakovi, a to ponekad može označavati i da se vaš pas boji. Ako uhvatite psa da kopa za vrijeme grmljavine ili slične vremenske nepogode, to može značiti da je tjeskoban.

Ponekad kopaju i ako se boje opasnih pasa u susjedstvu. Neki psi poput terijera su prirodni kopači i ne mora značiti da se boje ako kopaju, dok kod drugih može označavati strah.

Pas koji žvače cipelu je svima poznat prizor, ali to može biti znak tjeskobe, dosade i stresa. Ako vam je pas mlađi od šest mjeseci, to može značiti da mu izbijaju zubi i da ga boli te na taj način pokušava ublažiti neugodu. U ostalim situacijama žvakanje cipele može značiti da vašem ljubimcu nedostaje hranjivih tvari.

Psi ližu svoje ljude iz dosta razloga, a u nekim situacijama lizanje može biti indikator tjeskobe ili kompulzivnog ponašanja. Također, možda ćete primijetiti i da vaš pas često liže svoju nogu. To može biti znak da ga svrbe šape zbog alergije. Ako se pas neprestano liže, posjetite veterinara.

S druge strane, postoje očigledni znakovi da vam je pas dehidrirao, a to su suhe oči i intenzivno dahtanje, ali postoje i još neki signali na koje trebate obratiti pažnju. Ako pas ne želi jesti, ima suh nos i desni, znači da je vjerojatno dehidrirao.