Superhrana - sve prednosti goji bobica i chia sjemenki!

| Lifestyle |

Goji bobice i Chia sjemenke
Goji bobice i Chia sjemenke

Goji bobice i chia sjemenke se smatraju superhranom zato što sadrže kombinaciju esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa i esencijalnih amino kiselina. Superhranom nazivamo namirnice koje zbog svojih nevjerojatnih zdravstvenih prednosti nadilaze bilo koje obične nutritivne vrijednosti hrane.

Goji bobice i Chia sjemenke
Goji bobice i Chia sjemenke

Neke od prednosti goji bobica:

Goji bobice imaju veliku količinu antioksidansa i iz tog se razloga smatraju super nutritivnim voćem. Sadrže čak 18 amino kiselina, veliku koncentraciju vitamina A (beta-karotena), B1, B2, B6 i vitamina E. To je također i voće s najvećom količinom vitamina C (trostruko više od jedne naranče) , a bogato je i željezom i polisaharidima.

  • bogate argininom i glutaminom, koji pomažu u otpuštanju hormona rasta (posebno važno za sve koji žele dobiti na mišićnoj masi)
  • snažni stimulansi, pomažu u povećanju levela energije i sposobnosti koncentracije
  • svojim stimulacijskim sposobnostima smanjuje osjećaj umora i stresa 
  • antioksidansi obećavaju prevenciju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa
  • bogate fito-kemikalijama koje se ponašaju kao anti-kancerogeni agenti, sprečavaju starenje kože i štite vid
  • pomažu u izjednačavanju razine kolesterola

Za sve koji žele uključiti ovo voće u svoju dijetu ili prehranu, idealno bi bilo konzumirati ih za doručak ili prije nego krenete na trening. Možete pomiješati goji bobice s drugim voćem ili ih jednostavno dodati u jogurt, žitarice, salatu ili sok.

Neke od prednosti chia sjemenki:

Chia sjemenke bogate su omega 3 i omega 6 kiselinama, što pomaže u stvaranju dobrog kolesterola i smanjuje loš kolesterol te tako služe kao prevencija od kardiovaskularnih bolesti. Djeluju protu-upalno i sprječavanju razvoj bolesti u tijelu te reguliraju imunološki sistem. Zato što su toliko bogate vlaknima, reduciraju kolesterol i kontroliraju razinu glukoze u tijelu. Također, držat će vas sitima duže i ubrzati vaš metabolizam. Samim time, reguliraju i funkcioniranje probavnog sustava i rad tankog i debelog crijeva. Chia sjemenke bogate su proteinima i mineralima koji su esencijalni za zdrav i funkcionalan organizam.

Chia sjemenke
Chia sjemenke

Chia sjemenke, kao i svaka hrana bogata vlaknima, imaju kapacitet za stvaranje jednog oblika gela u želucu čime nas duže drže sitima i tako, dugoročno, dolazi do smanjena postotka masti i sala u tijelu.

Za sve koji žele uključiti chia sjemenke u svoju dijetu ili prehranu, idealno bi bilo dodati jednu ili dvije žlice sjemenki u salatu, sok, jogurt, juhu, shake, u smjesu za kruh, kolače, puding ili direktno u tanjur hrane.