Što vas udaljava od veze - strah ili preizbirljivost?

| Lifestyle |

Nakon godina traženja prave ljubavi i nepronalaska iste, sasvim je normalno postati dodatno izbirljiv. Ako ništa drugo, to je znak da ste dovoljno izlazili na spojeve i naučili što želite, a što ne želite od partnera, instantno odbijajući pomirbu s nečim što je ispod zadanog kriterija. No, kao što psihijatrica, televizijska komentatorica te autorica knjige "Becoming Real" Gail Saltz ističe, izbirljivost može biti zapravo strah od obveze zamaskirana kao razumna selektivnosti.

"Jeste li zaista selektivni ili je nešto drugo posrijedi?", piše u nedavnom članku za Health. Odbijanje ljudi prije nego što ih upoznate, kaže, "može biti zamaskirana fobija od privrženosti. Ako imate 38 točka na popisu stvari koje tražite kod partnera (zelene oči, gusta smeđa kosa, voli pse, ali ne i mačke), zapitajte se jeste li zapravo uplašeni zbog stvaranja bliskosti. "

Saltz preporučuje razmišljanje o prošlim vezama - vašim, ali i o vezama parova oko kojih ste odrasli, u nastojanju da otkrijete od kuda tjeskoba proizlazi. Izrada popisa "za i protiv" također može biti korisna vježba kako biste promijenili perspektivu. Ona predlaže da zapišete ono što riskirate stvaranjem veze te što riskirate zatvaranjem u sebe. "Ova vježba stavlja stvari u perspektivu, otkrivajući ono čega se trenutno bojite te posljedice koje nastaju ako dozvolite da vam strah diktira životom", zaključuje Saltz.