Što učiniti kad vam ponestane motivacije?

| Lifestyle |

Motivacija je ključna za postizanje uspjeha!
Motivacija je ključna za postizanje uspjeha!

Odavno je dokazano kako motivacija i atmosfera na poslu itekako utječu na produktivnost pojedinca i njegovo generalno zadovoljstvo na radnom mjestu. Kako zadržati vlastitu motivaciju, ali i biti motivacija kolegama na poslu te projekte učiniti što uspješnijim, pročitajte u naših 10 savjeta!

1. Uzmite pauzu

Iako je ovo možda najbazičniji savjet, vrlo često je i najučinkovitiji. Osim što si uzimanjem pauze "odmorite" mozak, opće je poznato da nam najbolje ideje dođu kad ih najmanje očekujemo i kada najmanje mislimo na njih.

2. Razmišljajte o svojim mušterijama/klijentima

Ljudski faktor pomalo se gubi u moru digitalizacije i virtualnog rješavanja problema. Nisu svi poslovi isti i mnogi nemaju veze s klijentima, ali ako ste u mogućnosti pronaći inspiraciju upravo u njima, nemojte je propustiti. Topla ljudska riječ i interakcija s njima čak i u 21. stoljeću ima određenu težinu.

3. Mislite na svoj tim

Činjenica je da se svi bore za svoje mjesto pod suncem i timski rad polako se stavlja u drugi plan. Ipak, kada se nađete u društvu kolega koji ovise ili sudjeluju u zajedničkom radu, dobivate dodatnu motivaciju da se dokažete pa čak i budete primjer pojedincima u timu.

poslovni ljudi u uredu

4. Budite socijalni

Okruženost ljudima i izmjenjivanje iskustava često pomaže kada imate loš dan na poslu. Kava ili ručak s kolegama pomoći će vam da zaboravite na svoje brige ili pak shvatite da niste jedini kojima je teško na poslu.

5. Organizirajte se

Zvuči kao floskula, ali dobra organizacija rješava pola posla. Pogotovo ako niste dovoljno motivirani. Ako si postavite realne ciljeve i stavite na papir sve što morate napraviti, lakše će vam biti ostvariti ih.

6. Napravite nešto novo

Dosada je najveći problem produktivnosti i motiviranosti. Uzdrmajte si rutinu i izađite iz svoje sigurne zone, sigurni smo da će vam motivacija porasti.

7. Preuzmite odgovornost

Vrlo često s dosadom dolazi i rutina. Kako bi je zaobišli, potrebno je preuzeti odgovornost  i dati si rokove. Kada imamo određene odgovornosti, motivacija dolazi sama od sebe.  

8. Budite sretni zbog onog što imate

Sjećate se prošlog posla na kojem ste bili podcijenjeni? Ured vam je bio siv, kolege nedruželjubive i jedva ste čekali da prođe vaših obaveznih 8 sati rada? Ako trenutno radite u boljim uvjetima, budite zahvalni na tome i ostavite si mali podsjetnik na prošla vremena.

9. Pronađite inspiraciju. Ponovo!

Ovo je uistinu korijen svega. Kako bi se uspješno motivirali, važno se prisjetiti što vas je nagnalo da se bavite poslom kojim se bavite. Možda situacija, možda znatiželja, možda nešto treće, ali vrlo je vjerojatno da vas jedna od tih stvari veseli barem 5 minuta u danu. Nemojte zaboraviti na njih i pokušajte istražiti ono istinsko u vama kako bi se podsjetili zašto vas posao „veseli“.

10. Ne ponašajte se kao dijete

Život nije jednostavan, zapreke su tu da se prelaze, stoga stisnite zube i ne ponašajte se kao dijete. Nedostatak motivacije jednostavno nije opcija, karijera je pred vama i bitno je da odaberete smjer. Ma koji on bio...