Što se može dogoditi ako su psi previše razdvojeni od vlasnika?

| Lifestyle |

Anksioznost uzrokovana odvajanjem emocionalno je stanje koje utječe na psa, ali i na vlasnika. Novo američko istraživanje pokazuje da bi pandemija koronavirusa mogla dovesti do povećanja anksioznosti kod pasa zbog razdvajanja s vlasnikom.

Rezultati istraživanja pokazali su da 53 posto vlasnika pasa i 60 posto ljudi koji rade iz ureda vjeruje da njihovi psi imaju tjeskobu zbog razdvajanja.

Podaci su pokazali i da vlasnici kućnih ljubimaca svoju anksioznost mogu prenijeti na psa, zbog čega se i on počne tako osjećati.

Ovakvo stanje manifestira se kao teška tjeskoba nakon što je pas ostavljen sam, a iskazuje se lajanjem ili destruktivnim ponašanjem.

Prema ovom istraživanju, najčešći simptomi anksioznosti kod psa su odlazak u kupatilo, lajanje i zavijanje kad ostane sam, uništavanje predmeta za domaćinstvo,pokušaj bijega i slično.

Nekim psima ne smeta da su ostavljeni sami na kraće vrijeme, ali se onda kasnije javlja tjeskoba, dok drugi psi loše reagiraju čak i kada napustite prostoriju na nekoliko minuta bez da ste im dozvolili da vas slijede. Pojava tjeskobe zbog odvajanja može biti česta kod pasa koji su uzeti u odrasloj dobi iz prihvatilišta ili je sam vlasnik može prouzrokovati tako što od početka ne uči psa na odvojenost.

Bez obzira na uzrok zbog kojeg je tjeskoba nastala i količinu osjetljivosti koju vaš pas pokazuje, ona može prouzrokovati velike probleme i utjecati na suživot vlasnika i psa.

Pobrinite se da redovno šetate sa svojim psom. To možda neće odmah riješiti problem tjeskobe, ali nedostatak navedenog sigurno će ga pogoršati. Prije nego se pozabavite s konkretnim problemom, u ovom slučaju tjeskobom, pobrinite se da je sve ostalo u životu vašeg psa idealno i u skladu s njegovim potrebama.

Nemojte požurivati odvajanje. Započnite tako što ćete biti odvojeni u različitim prostorijama. Kada to savladate, krenite s ostavljanjem psa u kući prvo nekoliko minuta, a zatim postepeno produžavajte vrijeme koje pas provodi sam.

Budite spremni na to da će rješavanje problema potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Budite strpljivi i osigurajte psu dovoljno vremena i svu pomoć kako bi prebrodio tjeskobu uzrokovanu razdvajanjem i smanjio stres koji mu to stvara.