Što će se dogoditi ako popijete šalicu kave prije treninga?

| Lifestyle |

kava
Kava prije treninga možda i nije tako loša ideja!

 Svi znamo onu jednu curu koja dođe na jutarnji trening i drži termosicu s kavom na orbitreku. I priznajte: smijali ste joj se! Ali, kako se čini, možda je ipak ona bila u pravu. Šalica kave prije treninga bi vam ga u stvari mogla i olakšati, ako je vjerovati rezultatima najnovijih istraživanja koje je objavljeno u "Journal of Applied Physiology". 

Istraživači su praktički simulirali jedno tipično jutro: šalica kave za buđenje, malo treninga, još jedna šalica uz doručak, nakon kojeg slijedi ručak. Četrnaest sudionika je obavilo dva različita treninga na običnom sobnom biciklu - jedanput su popili kofeinsku kavu 90 minuta prije treninga, drugog puta su dobili beskofeinsku. Kada su bili pod utjecajem kofeina, ispitanici su rekli kako im je trening puno lakše prošao nego u ovom drugom slučaju.

Ali čekajte - ima još! Istraživačima je također bilo zanimljivo pratiti kako je kofein utjecao na njihove prehrambene navike kasnije u danu. Odveli su ispitanike na obilni doručak, gdje su mogli jesti što su htjeli, a istraživači su pratili njihov ukupni unos kalorija. Kada su prije treninga konzumirali kofein, ispitanici su pojeli čak 100 kalorija manje nego kad su dobili placebo napitak.

Poanta današnje priče: kofein će vam učiniti trening lakšim i zabavnijim te vas spriječiti od prejedanja kasnije u danu! Može li bolje od toga?