Smoothie možda i nije najzdraviji izbor doručka

| Lifestyle |

Dok uobičajena mudrost sugerira da je bilo koji obrok prepun svježeg voća ili povrća sam po sebi zdrav, stručnjaci tvrde da to ipak nije uvijek točno. Smoothie je često predstavljen kao idealan hranjiv doručak, savršen dok putujemo na posao, ali kako ističe PopSugar, ako ga pripremimo na pogrešan način, jedna jedina porcija može sadržavati stotine nepotrebnih kalorija.

Autorica Jenny Sugar objašnjava kako je došla do tog zaključka nakon što je pokušala skinuti višak nakupljenih kila smoothijima: "Smoothiji su savršeni za mršavljenje, zar ne? Ali zašto onda nisam unutar mjesec dana izgubila ni grama? "

Kada je zbrojila sve kalorije iz svih sastojaka koje je stavljala u svoj smoothie, otkrila je da je jedan sadržavao 835 kalorija - više od pola njezinog dnevnog preporučenog unosa kalorija.
Voće je krivo za to. Laura Jeffers, registrirana dijetetičarka u klinici u Clevelandu, tvrdi da previše dobrih stvari nije idealno. "Kalorije iz voća brzo se nagomilaju, tako da je dobro dodati proteine ​​i povrće", kaže ona, preporučujući omjer 70% povrća i 30% voća.

Konzumiranje voća u tekućem obliku može uzrokovati želju za slatkim. "Budući da su napitak, smoothiji mogu stvoriti slabiju vrijednost sitosti od čvrste hrane koja pruža sličnu energiju", tvrdi Richard Mattes, profesor nutricionizma na Sveučilištu Purdue. Njegovo istraživanje je pokazalo da ljudi konzumiraju 12% više kalorija kada konzumiraju hranu bogatu ugljikohidratima u obliku pića.

Pronađite recept za smoothie kojeg je odobrio nutricionist i koji sadrži više povrća nego voća. A ako ste u nedoumici, dodajte hranjive tvari u prehranu na način na koji je priroda odredila - jedući cijeli plod.