Smanjite rizik od raka dojke ovom jednostavnom vježbom!

| Lifestyle |

Svjesni smo da je dugoročno uspostavljanje novih, zdravih navika korisno u bilo kojoj dobi, ali najnovija istraživanja dokazuju da se svakodnevnom šetnjom od svega 30 minuta, tijekom nekoliko godina uvelike može smanjiti rizik dobivanja raka dojke u žena. Ako uzmemo u obzir, da su znanstvenici na rezultate ovog istraživanja pažljivo čekali duže vremena, a svakodnevno hodanje dobra je navika za vas - zbog ionako bezbroj drugih razloga - ovo se čini kao jedan veliki napredak ka borbi protiv ove zloćudne bolesti

Francuski znanstvenici, istraživačkog centra za epidemiologiju i zdravlje populacije na Institutu Gustave Roussy u Villejuifu, pratili su skoro 60 tisuća žena tijekom 8 godina i otkrili kako su one žene koje su svaki dan vježbale 30-ak minuta imale 10% manje vjerojatnosti od razvitka kancerogenih stanica od onih koje to nisu radile! I premda su sve ispitanice istraživanja bile u post-menopauznom razdoblju života (jer je u tom razdoblju razvitak raka najučestaliji), podrazumijeva se kako stvaranje zdravih navika u što ranijoj dobi može samo ići u vašu korist! Također, žene koje su odustale od redovnog, svakodnevnog vježbanja tijekom provedenog istraživanja bile su izložene jednakom riziku kao i one koje uopće nisu vježbale. 

Još jedna zanimljivost istraživanja koju su znanstvenici otkrili je činjenica da se rizik povećavao ako su ispitanice hodale manje ili više od zadanog vremena. Ali ako u obzir uzmemo dugačku listu svih prednosti koje redovno vježbanje, u svakoj dobi, ima za naše tijelo - možemo zaključiti da nema ništa loše u malo intenzivnijem vježbanju na regularnoj bazi. 

Stoga, sve i ako imate neke sumnje vezane uz ovo istraživanje, koje donosi jedan nov način prevencije raka, mislimo da se svi možemo složiti kako je redovna, umjerena fizička aktivnost jedna od najzdravijih svakodnevnih navika koje možemo usvojiti.