Sladoledom protiv mamurluka

| Lifestyle |

Gin-tonik i krastavci na ledenom štapiću by Port and Fin

Zaboravite na masnu hranu ili litare i litre izotoničnog napitka dan nakon (ne)zaboravnog tuluma - sada možete uz pomoć južnokorejske ledene poslastice potpuno bezbolno preživjeti mamurluk. Navodno.

U Južnoj Koreji tvrtka Withme FS počela je proizvoditi sladoled s okusom grejpa koji bi nas trebao liječiti od mamurluka. Novi su izum nazvali "Gyeondyo-bar", što u prijevodu znači "možeš ti to!". Prema priopćenju iz tvrtke, naziv "predstavlja poteškoće radnika koji moraju trpjeti radni dan nakon teškog opijanja, baš kao što pruža utjehu onima koji moraju doći ranije na posao, nakon učestalih noćnih tuluma." Kako obzirno od njih!

Glavni (tajni) sastojak zove se "oriental raisin tree fruit juice", odnosno voćni sok od orijentalne grožđice. Sok od grožđica je tradicionalni korejski lijek protiv mamurluka koji se koristi od 17. stoljeća. Stoga svaki spomenuti sladoled sadrži 0,7% aktivne tvari.

Ako ste se pitali zašto su u Južoj Koreji došli do ovog izuma, vjerojatno se poput nas niste nikada prije zabavljali u toj zemlji. Južna Koreja poznat je party centar cijele Azije kao i najveći konzument alkohola po stanovniku u regiji.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, u 2014.godini svaki je Južnokoreanac kozumirao 12,3 litara alkohola unutar jedne godine. Za usporedbu, Amerikanci popiju u prosjeku 9,2 litara alkohola. Mi Hrvati smo vjerojatnije bliži Južokoreancima nego Amerikancima...