Savjeti za brigu o cipelama zimi

| Lifestyle |

Svi se zimi nalazimo u istom problemu. Kako zaštiti najdraže kožne cipele od zimskih uvjeta, snijega, soli i vode? Kako bi vaše cipele poživjele u punom sjaju što duže, donosimo vam par korisnih savjeta za prevenciju koja je uvijek najbolja opcija.

Ako ste u dilemi kako zaštiti ili bolje rečeno pripremiti najdraži par čizama za nadolazeće zimsko vrijeme, donosimo vam par jednostavnih savjeta.

Koža
Svi se slažemo da kvalitetna kožna cipele s tijekom vremena izgleda sve bolje i bolje. Ovo vrijedi za neravne čizme 'bajkerskog' izgleda, a ne nužno za stylish kožne čizme iznad koljena. Također, ako imate crne kožne čizme, znate kako je naboranost neprivlačna.
Kako bi produžili životni vijek tek kupljenih čizama, morate ih dobro zaštiti prije nošenja, a najbolji su masniji proizvodi namijenjeni za njegu kožne obuče kao što je pčelinji vosak. Za rezultat ćete dobiti nahranjenu kože koja je savitljivija i koja će se manje borati (baš kao i naša koža), a istovremeno ćete zaštiti cipelu od vlage koja neće proći kroz zaštitni sloj jednakom brzinom kao da ga nema. Isto tako, zaštita cipela olakšat će vam i naknadno čišćenje.

Ovu vrstu proizvoda nemojte nanositi direktno na cipelu. Na mekanu krpicu nanijeti proizvod veličine lješnjaka (varira o veličini cipele) te kružnim pokretima raspodijelite proizvod preko cijele cipele ili čizme. Naknadno još jednom prijeđite cijelu cipele s čistom krpicom.
Ovu zimu pripazite da ne izlažete svoje cipele toplini. Ako se smoče kada dođete doma nemojte ih stavljati u blizini radijatora ili topline. Ostavite ih da se prirodno osuše te ih pobrišite kako bi uklonili mrlje od vode, soli i svih ostalih prljavština koje nalazimo na ulici.

Brušena koža
Naravno da cipele i čizme od antilopa se njeguju na drugačiji način od onih glatke ili zrnaste kože. Ako na antilop nanesete masnu zaštitu, on će promijeniti strukturu i izgubiti svoj karakterističan izgled. Antilop je najbolje impregnirati sa zaštitom u spreju. Pri prvoj impregnaciji nanesite dva do tri sloja te između svakog sloja dopustite da se proizvod dobro upije (oko pola sata). Isto tako pripazite da sprej držite na dostatnoj udaljenosti kako bi izbjegli neravnomjerno nanošenje proizvoda.

U mokrim uvjetima poput kiše i snijega, sjetite se redovito impregnirati cipele kako bi bile u potpunosti zaštićene. Ako želite očistiti antilop, koristite posebne četke namijenjene upravo tom materijalu.