Savjeti koji će vam pomoći da češće uklopite čitanje u svoju dnevnu rutinu

| Lifestyle |

Sigurno vam se više puta dogodilo da odlučite pročitati neku knjigu, ali nikako da pronađete vremena da počnete ili ste počeli, ali vrlo brzo odustali.

Svakodnevne obaveze, kućanski poslovi, djeca, posao, nove serije na Netflixu i umor često su razlog zbog kojeg čitanje stavljamo na posljednje mjesto prioriteta.

U nastavku vam donosimo 5 savjeta kako uklopiti čitanje u svoju dnevnu rutinu.

Knjigu uvijek nosite sa sobom

Ponekad nam se dogodi da počnemo čitati neku knjigu, ali čim je odložimo, zaboravimo na nju. No, često se tijekom dana nađemo u situacijama kad moramo nekako 'izgubiti vrijeme', a to je idealna situacija da nešto pročitamo.
Primjerice, kada zapnemo u gradskom prijevozu, dugim redovima ili čekaonicama, čitanje je zasigurno bolja ideja nego gubljenje vremena na društvenim mrežama preko mobitela ili sanjarenje.

Čitajte knjige u kojima uživate

Dosadna i nezanimljiva literatura koja podsjeća na školske dane kada ste mrzili obaveznu lektiru nije najbolji izbor. Odaberite knjige u kojima ćete uživati jer tako ćete jedva čekati da nastavite s čitanjem i više ćete čitati tijekom dana.

Napravite popis knjiga

Napišite popis knjiga koje ste pročitali i popis onih koje želite pročitati. Prvi popis će vas ohrabriti da čitate više, a zbog drugog ćete jedva čekati da dođete do sljedećeg zanimljivog štiva.

Čitajte jednu po jednu knjigu

Imate li više knjiga kod kuće koje niste pročitali, a ne znate odakle početi, odaberite jednu i koncentrirajte se na nju.

Čitajte prije spavanja

Za bolji san bez stresa stručnjaci preporučuju potpuno izbacivanje računala i televizora iz spavaće sobe. A čitanje knjiga je najbolji način za opuštanje prije spavanja. Dovoljno je 10 – 15 minuta čitanja svaku večer prije odlaska na počinak da se opustite i imate ugodniji san.