Produženi vikend čini nas zdravijima no što mislite

| Lifestyle |

Zdravlje

Prednosti koje donosi produženi vikend ne idu u prilog samo zaposlenicima već i vlasnicima. Prema posljednjim istraživanjima, kraće radno vrijeme i više odmora donosi radikalno poboljšanje za naše fizičko i mentalno zdravlje te pospješuje produktivnost tvrtke. No kako?

Na primjer, eksperimenti provedeni u Švedskoj u 2015. godini uključivali su skraćeno radno vrijeme njegovih sudionika na poznatim radnim mjestima - produktivnost je drastično porasla, a broj oboljelih smanjio. Alex Williams, predavač sociologije na City Universtyju u Londonu, tvrdi da kraći radni tjedan poboljšava ravnotežu između rada i privatnog života dajući nam tako više vremena da potrošimo na društvene aktivnosti, da se brinemo za djecu i starije osobe te da više surađujemo s našom zajednicom.

Pitanje je samo kako društvo koje je naviknuto na petodnevni radni tjedan uvjeriti da je kraći radni tjedan bolji? Zapravo, kako vlasnike nagovoriti na takvo što? Pa ako je riječ o inteligentim ljudima koji vjeruju u činjenice, takvo što bi moglo postati normalno.

Ekonomisti su dugo tvrdili da je redoviti radni dan često ispunjen suvišnim satima što znači da radnici često ne koriste svoj puni potencijal. Williams piše da umjesto da radimo duže zbog produktivne (bes)koristi, trebamo samo prihvatiti kraći radni tjedan i pomoći spasiti naš planet za našu vlastitu dobrobit.