Prodaje se violina glazbenika s Titanica

| Lifestyle |

Stručnjaci očekuju da će violina koja je pripadala jednom od glazbenika koji su nastavili svirati i dok je Titanic tonuo dostići rekordnu cijenu na aukciji. Međutim, violina će biti prodana samo ako se dokaže njena autentičnost.

Ukoliko se dokaže njena autentičnost, violina Wallacea Hartleya će biti ponuđena na aukciji 20. travanj ove godine. Autentičnost se ispituje posljednjih sedam godina, a violina je prošla sva dosadašnja testiranja i eksperti vjeruju da je zaista pripadala jednom od glazbenika koji su svirali dok je Titanic tonuo. Rezultati posljednjeg testa će biti objavljeni početkom narednog mjeseca.

Anonimni prodavač violine tvrdi da je ona nakon potonuća broda došla u posjed Hartleyjeve zaručnice Marie Robinson, koja mu ju je i poklonila. Hartleyjevo tijelo je pronađeno potpuno odjeveno, a u džepovima su pronađeni sitan novac, prsten, olovka, srebrena kutija za cigarete, sat sa lancem, škare i još neke sitnice. Violina nikada nije pronađena i vjerovalo se da ju je ukrao netko od osoblja koje je izvlačilo tijela iz vode, prenosi Daily Mail.

Henry Aldridge and Son, aukcijska kuća koja će prodavati violinu,  do sada je potrošila tisuće funti u pokušaju utvrđivanja autentičnosti instrumenta.

"To je najprepoznatljiviji i najvažniji predmet koji se ikada povezivao s Titanicom, a koji će se naći na aukciji. Iznosi će biti veliki, a sigurni smo da će postojati globalni interes. Svi dosadašnji testovi su potvrdili autentičnost instrumenta, a testiramo ga već sedam godina", rekao je jedan neimenovani izvor iz kompanije Henry Aldridge and Son.