Pratite li rokove trajanja svoje šminke?

| Lifestyle |

Poznato je kako se žene teže odvajaju od najdražeg kozmetičkog proizvoda nego od komada odjeće. Zato često ne vodimo brigu o roku trajanja svoje šminke te tako stvaramo plodno tlo za bakterije koje su uzrok mnogim infekcija. Šminka koji sadrži tekućinu, kao naprimjer tekući puder, posebno je sklona kvarenju zbog topline i vlage u kupaonici koji omogućuju brži razvoj bakterija.

Iako većina šminke sadrži negdje na pakiranju zapisan rok trajanja, svejedno postoje ona pakiranja koja iz estetskih razloga  to nemaju. Odmah na početku reći ćemo univerzalno pravilo koje glasi: “Tekuća šminka traje kraće od šminke u kamenu.“ Stoga kupovinu olovke za oči i tekućeg eyelinera možete obaviti u više navrata, a ne oboje odjedanput.

Danas smo za vas odlučili napraviti popis rokova trajanja najučestalijih kozmetičkih proizvoda koji se mogu pronaći u ženskoj toaletnoj torbici. Važno je naglasiti da ako primijetite promjenu boje, teksture, nove mirise ili daje drugačiji osjećaj na koži – bacajte odmah.

Maskara

Nakon 3 mjeseca maskara će se početi sušiti i postat će grudasta. Čak i ako ne postane, bacite ju zbog tekućine koja se nalazi u njoj.

Tekući eyeliner

Gotovo uvijek im je rok trajanja 2 mjeseca.

Lak za nokte

Većina lakova izdržat će godinu prije nego se osuši, a boja izblijedi.

Puder i rumenilo u kamenu

Trebali bi trajati oko 2 godine, no svejedno promatrajte svoju šminku dođe li do neke promjene.

Tekući puder i rumenilo

Obavezno baciti nakon 6 mjeseci.

Ruž

Ruž bi trebao u pravilo trajati 2 godine. Dugotrajni ruževi počinju  gubiti svoju teksturu nakon 18 mjeseci.

Olovka za oči i usta

Traju godinu dana i obavezno ih često šiljite!

Krema za sunčanje

Zanimljivo je to da krema za sunčanje daje istu zaštitu dan nakon što je proizvedena kao i 2 godine nakon isteka roka trajanja.

Krema za lice

Kreme s pumpicom možete koristiti do godinu dana, dok one u otvorenom pakiranju maksimalno 6 mjeseci.