Poznati u akciji podizanja svijesti o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti

| Lifestyle |

Ida Prestar

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) provodi kampanju #VolimZdravlje s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti te očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja. U ovogodišnju kampanju uključili su se Slavko Sobin, Ida Prester, Zembo Latifa, Marko Bucić, Marko Vuletić, Nika Turković, Nika Ilčić, Mirna Škrgatić, Lana Biželj, Mateja Sučević, Barbara Vesanović i Karla Zelićkako bi ukazali svojim pratiteljima i ostaloj javnosti, posebice mladima, skrenuli pozornost na važnost izbjegavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica, kao i poznavanja načina zaštite zdravlja. Cilj je potaknuti mlade, ali i ostale spolno aktivne osobe da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju.

U sklopu kampanje izrađen je edukativan kalendar pod nazivom „Volim zdravlje“. Autorica fotografija je Andrea Mulder. Fotografije prate poruke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, važnosti redovitih zdravstvenih pregleda i smanjenja rizičnih spolnih ponašanja kao i testiranja u slučaju simptoma bolesti ili rizika za zarazu. Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači te influenceri s društvenih mreža podržali su kampanju, a kalendar će od 1. prosinca biti moguće kupiti preko internetske trgovine knjižare Hoću knjigu. Prikupljena sredstva, udruga HUHIV uložit će u aktivnosti usmjerene na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih, posebno na organizaciju i pružanje besplatnih, preventivnih i javnozdravstvenih usluga za mlade.

Brutalka enciklopedija

Uz kupnju kalendara udruga HUHIV poklanja edukativnu brošuru pod nazivom  BRUTALKA – enciklopedija o spolnoim zdravlju, koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju.

Brošuru je izradila udruga HUHIV u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim drugim stručnjacima. Sadrži velik broj tema o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite i komunikacije o temama spolnog zdravlja, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija, a sve u cilju očuvanja  i unapređenja zdravlja.

Slavko Sobin

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih, ali važan dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju organizacije civilnog društva koje su puno bliže stvarnom životu i brigama mladih, ciljano se posvećuju njihovim potrebama (edukacije, savjetovanje, brzo testiranje, podrška). Kroz rad s mladima upoznati su s njihovim problemima vezanim uz spolno prenosive bolesti (SPB) i raspolažu kvalitetnim uvidom u stvarno stanje rasprostranjenosti ovih bolesti koje su često bez simptoma i neprepoznate. Stoga SPB mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje, a zaražena osoba ih može nesvjesno širiti. Zbog toga je prevencije SPB važan javnozdravstveni izazov. Iako se Hrvatska svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije, zajednica pridonosi da se HIV dijagnosticira puno raniješto omogućava uspješnije liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa. Također, zabrinjava visok udio mladih visokorizičnog spolnog ponašanja koji se nisu testirali ili su se testirali tek jednom u životu, kao i značajna pojavnost ostalih SPB kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C, koje, ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije i posljedice.

Nika Turković

Vizija Udruge HUHIV i njezina angažmana u području zdravlja je služiti kao most između zdravstvenog sustava i zajednice te unaprijediti edukaciju i suradnju među stručnjacima i javnosti, kao i doprinjeti stvaranju rješenja za najhitnije, nedovoljno obuhvaćene i ključne zdravstvene izazove.

Upravo iz toga razloga je osmišljena platforma pod nazivom Volim zdravlje- portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i svih koji vole zdravlje o temama iz područja  spolnog i reproduktivnog  zdravlja. Platforma povezuje i druge sadržaje za mlade kao što je mobilna aplikacija Spolno zdravlje (spolnozdravlje.hr) te rad HUHIV-a kao društvene zajednice (huhiv.hr).

Platforma Volim zdravlje fokusirana je na spolno zdravlje kao područje u kojem je Udruga HUHIV već prepoznata u javnosti kao član društvene zajednice koji značajno doprinosi edukaciji o spolnosti i spolnom zdravlju te pruža različite oblike savjetovanja i pomoći korisnicima.

Kalendar Volim zdravlje

Sve aktivnosti i usluge promocije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja koje kampanja HUHIV-a komunicira podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci.

PORUKE PRONAĐITE NIŽE:

@nikailcic Sve o spolnom zdravlju na dlanu, ja uvijek koristim kad mi treba jer VOLIM ZDRAVLJE! Skini i ti aplikaciju Spolno zdravlje, brini o svom zdravlju i baci follow @volimzdravlje

@matejasucevic Svatko ponekad treba malu pomoć u spavaćoj sobi, nema srama, nauči svoje tijelo i VOLI svoje ZDRAVLJE! Samopouzdanje, sigurnost i zadovoljstvo prije svega.

@lanabizelj HOT #morningafter … Ljubav pokreće svijet! I vođenje ljubavi... naravno uz zaštitu i testiranje! Bolje spriječiti nego liječiti. Prati @volimzdravlje play safe i VOLI svoje ZDRAVLJE

@ida_prester Šarena, slatka, privlačna, njam… i „one stvari“ mogu biti zabavne ali uvijek uz zaštitu! Zaštiti se, VOLI svoje ZDRAVLJE i prati @volimzdravlje

@slavkosobin Budi svjestan svojeg tijela, preuzmi veću odgovornost za svoje zdravlje, pipaj pametno i redovito #samopregled #muskozdravlje #testirajse @volimzdravlje

@superbabekillah Moje spolno zdravlje je u mojim rukama, moja odgovornost i moja stvar jer VOLIM ZDRAVLJE! Razgovaraj o tome, pitaj, štiti se, testiraj se @volimzdravlje

@marko­_vuletic Ljudi, spolno zdravlje nije više tabu, pričajte o tome, štitite se, ako ste i bili malo zločesti i previše se opustili testirajte se na vrijeme i VOLITE svoje ZDRAVLJE!

@nikaturkovic Spolno zdravlje je za mene važno, razgovarajte s partnerima, roditeljima, liječnicima, ne odgađajte redovite ginekološke preglede i VOLITE svoje ZDRAVLJE!

@zembolatifa Night out? One night stand? I to je normalan dio života, sve opcije su ok, važno je samo da se zaštitiš. Saznaj kako @volimzdravlje

@marc_son_of_vanillaz With all the no-strings fun you’re (probably) having it’s also easier to pick up something you don’t want: an STI. Follow @volimzdravlje and play safe

@mirnaskrgatic COOL je biti HOT, ali ne i da te „pecka“, zato je više cool VOLJETI svoje ZDRAVLJE i biti odgovoran uz redovite preglede.

@debela.barbara Samopouzdanje prije svega! VOLI svoje ZDRAVLJE, igraj se, istražuj, upoznaj i voli svoje tijelo, otvoreno razgovaraj, pitaj, traži savjet, jer ljubav i zdravlje idu zajedno!