Postoji li nešto poput previše brige o sebi?

| Lifestyle |

Instagram/@juliamateian

U današnje vrijeme stalno slušamo o važnosti mentalnog zdravlja i kako bismo trebali više vremena posvećivati sebi, a ne drugima.

Ali mentalno zdravlje je nijansiranije. Ne postoji u apsolutnim "ili ili“ izrazima. Naravno, važno je voditi računa o sebi, ali to ne znači da se trebate povući u sebe i udaljiti se od svijeta oko sebe. Važno je voditi računa o sebi i istovremeno biti tu za druge.

Neki ljudi se toliko zaokupe brigom o sebi, da to počinje narušavati njihovu dobrobit. Povlače se iz svojih svakodnevnih aktivnosti koje inače rade u grupama kako bi ih radili sami jer smatraju da je to čin samopomoći u kojem se fokusiraju sami na sebe i svoju dobrobit.

Svoje odluke izolacije iz društva smatraju opravdanima jer društvo ne radi uvijek stvari koje se njima sviđaju pa oni sami sebe miču iz tog „negativnog“ okruženja kako bi se okrenuli pozitivnom.

Svojim prioritetima daju dozvolu za odbijanje pozivnica koje im nisu zgodne ili im se ne sviđaju. Oni privilegiraju " vrijeme za sebe" tijekom bilo kojeg druženja, bilo obiteljskog ili prijateljskog.

Takav način brige o sebi možemo nazvati brigom na steroidima. U takvim situacijama osoba radi sve što je prema normama društva važno za mentalno zdravlje. Puno spava, jede zdravu prehranu, redovito vježba i meditira, ali nedostaje jedan aspekt od presudne važnosti za ljudsku dobrobit- društvena povezanost.

Umjesto da se fokusirate isključivo samo na sebe kada vam se događa nešto loše, sjetite se podići pogled, paziti i, iznad svega, povezati se s bližnjima.

Znanstveno je dokazano da nam naslanjanje na tuđe rame pomaže da se probijemo kroz loš dan, a studije, također, pokazuju da je socijalna podrška jedan od najboljih spasitelja u borbi protiv stresa.

Manje su poznata istraživanja koja pokazuju kako pružanje ramena na oslonac, također, pomaže sprečavanju stresa.  Prosocijalno ponašanje pomaže ublažiti negativne učinke stresa u svakodnevnom životu. Naime, držanja otvorenih vrata, pitanje nekoga je li im je potrebna pomoć i pružanje ruke pomoći podižu naše raspoloženje i smanjuju razinu stresa.

Ukratko, briga o sebi je dobra stvar, ali nemojte dopustiti da vam ona postane jedina stvar.