Pismo feministice mlađoj sebi: Što bi napravila da se ne bojiš?

| Lifestyle |

Lean In

Frankfurtski aerodrom, 2. veljače 2015.

 

Draga malena,

sjedim na aerodromu i pišem ove riječi nabrzinu između nekih letova, ali nešto sam ti morala reći. Prije svega - sve ide kako treba, možda ne baš kako si zamišljala, ali ništa ne brini. Šteta da ti ovo nitko nije mogao reći prije 15ak godina - sve je super (i sve je za 5, kad si žensko i ne voliš nogomet). Poslušaj, nemam puno vremena.

Neću o ljubavi, samo da ti kažem, prepoznat ćeš krive izbore koji će rezultirati super uspomenama. O pravim izborima neki drugi put, krivi su puno zabavniji. Ljubav je najbolji osjećaj na svijetu i naučit ćeš točno što to znači. Mala, kad smo kod ljubavi, jako voliš i svoj posao! Da znaš, ona ‘stroga’ učiteljica koje si se bojala kad si kretala u 4. razred i nije tako strašna, zavoljela si ju, nisu ni oni ispiti na faksu nepoloživi. Bezveze se bojiš neuspjeha, opusti se. Neću ni o prijateljima i obitelji, imaš najbolje prijatelje i obitelj na svijetu, oni zaslužuju puno više stranica od ovog pisamca. Nego, poslušaj, ovo pismo je o nečem drugom.

Mala, ti si feministica!

Da rasčistimo odmah, ti si feministica! Htjela bih ti se odmah ispričati što si godinama bježala od te riječi, nazivala se anti feministicom, to zastraživanje krivom percepcijom feminizma je skroz bezvezna stvar. Znaš, i sad sam se skoro preplašila kako izgleda ta riječ na papiru. Ne mislim da ne depiliraš noge ili vežeš se za prugu (hvala sufražetkinjama). Mislim na to da je feminizam potreban i ženama i muškarcima, na to da je krivo interpretiran i da je feminizam prekrasan jer potiče jednakost i ženstvenost, osnažuje i dopušta ti da ti budeš ti, jer si to odabrala.

Zapamti, ne boj se imidža militantne vještice, strastvenost, direktnost i ustrajnost ne čine te neženstvenom. Prava ženstvenost nije bezvezna, ušutkana, neambiciozna, i feminizam nije muškomrzački kult. Wikipedija kaže da je feminizam naziv za skupinu vrlo kontroverznih ideologija i političkih pokreta kojima je cilj poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca (skužit ćeš što je Wikipedija oko 2001.). Malo me rastužuje da se na feminizam ponekad gleda kao na nešto negativno i da je i dalje kontroverzan, u našoj kulturi ponekad ima negativno značenje uz koje se vežu stereotipi koji u velikoj mjeri proizlaze iz neznanja o tome što feminizam zapravo jest. Samo ti još nešto želim reći.

Lean In

Radikalno blago kulturalno individualno liberalno postmoderno… različiti feminizam

Možda će ti reći da moraš izgledati na određeni način ili ponašati se na određeni način kako bi bila utjecajna, vrijedna ili voljena. Možda će ti reći i da nemaš pojma što je feminizam. Ne moraš uopće razmišljati o tome. Što god odabereš, cijeni i toleriraj različitosti i uči od drugih oko sebe. Sve je to, mala moja, feminizam - radikalan ili blag, koketan ili sramežljiv, kulturalni, individualni, liberalni, postmoderni, moj ili tvoj… Kakav god želiš, ali možeš izabrati sama.  

I da, tvrdoglava si, učiš na svojim greškama i sigurna sam da me ne bi poslušala ni da sam ti ovo sve rekla prije 15 godina. Da mogu odabrati jednu jedinu stvar koju bih htjela da znaš, to je da se ničega ne bojiš. Vidiš, na kraju sve bude i bolje nego što možeš zamisliti. Riskiraj bez zadrške i rukavica, garantiram ti da je sve što dolazi spektakularno.

Od mene meni,

Tvoja ja iz budućnosti

P.S. George Clooney se oženio, sve žene čitaju erotske romane u tramvaju i predsjednica Hrvatske je žena. Zamisli :) I da ne zaboravim, skidaj šminku prije spavanja, nemoj si sama počupati obrve prvi put (vjeruj mi), ne sunčaj se previše, puno čitaj, ne pij loša vina jer od njih jako boli glava, radi na sebi, zaljubljuj se, voli, smij se i opusti se. A kad donosiš odluke, samo se pitaj što bi napravila da se ne bojiš.