Pijete li svoju prvu jutarnju kavu prerano?

| Lifestyle |

Instagram/@juliamateian

Ako ste poput većine populacije i ne funkcionirate prije prve jutrenje kave, velike su šanse da je kuhanje kave ili odlazak do obližnjeg kafića, čim se ustanete, na vrhu vašeg dnevnog reda.

No, prema nekim stručnjacima takva jutarnja rutina je u potpunosti pogrešna. Naime, oni tvrde da kavu ne vrijedi piti prije 10 sati ujutro jer neće imati željeni učinak.

U sklopu istraživanja koje su proveli specijalisti za spavanje, otkriveno je da većina ljudi svoju prvu šalicu kave pije oko 8:30 ujutro, ali postoji jednostavno objašnjenje zašto je to neučinkovito.

Nikad nije dobra ideja posegnuti za kavom odmah nakon buđenja. Naime, između osam i devet sati ujutro vaše tijelo je prirodno preplavljeno kortizolom, hormonom stresa, koji ima upozoravajući učinak i mobilizira energiju nakon noćenja.

Razina kortizola u krvi najviša je između pola sata i dva sata nakon buđenja. Vaše tijelo prirodno oslobađa hormon koji kofein stvara svako jutro kao mehanizam da vas podigne. Kad kortizol dođe do svog vrhunca, najgore je vrijeme za popiti kavu, jer kofein oponaša reakciju na stres i uzrokuje još višu razinu kortizola. To narušava vaše bioritam i izaziva kofeinsku intoleranciju pa se javlja manja učinkovitost kofeina kasnije tijekom dana.

Konzumacija kave nakon 10 sati, osiguravat će da je nivo kortizola dovoljno pao kako bi kofein imao utjecaj.

Duljina zadržavanja kofeina u vašem tijelu uvelike varira s vremenom potrebnim da se razina krvi smanji za pola, a razlikuje se od osobe do osobe. Nekima su potrebna 2 sata, nekima 40 minuta, a nekima gotovo 10 sati da se kofein izađe iz njihovog sustava. Sve ovisi o tome kako vaše tijelo funkcionira.

Iz tog razloga, liječnik ne preporučuje konzumaciju posljednje šalice kave nakon 17:00 sati.

Također, vrijedno je napomenuti da naše tijelo prirodno doživljava treći, mnogo manji, porast kortizola u kasnim popodnevnim satima, oko 17.30 do 18.00. Tako da, ako izbjegnete svoj drugi, popodnevni, latte, možda se prirodno razbudite u ranim večernjim satima.