Pas koji ne laje - sibirski haski

| Lifestyle |

Ukoliko uskoro namjeravate kupiti psa, možda vam je u procesu odlučivanja pao na pamet sibirski haski. Sibirski haski poznati je po svojoj tvrdoglavi naravi, ali je isto tako poznat i po svom veličanstvenom izgledu. Ono što mnogi pitaju je „je li istina da Sibirski haski ne laje?“ Istina je, sibirski haski ne laje već zavija kao vuk jer na kraju krajeva, na vuka i sliči.

Ako želite haskija u svojoj obitelji o njemu morate znati neke osnovne stvari: haski voli bježati, kopati po dvorištu i nervirati susjede svojim vještim zavijanjem.  Srednje je veličine i naraste od 50 do 60 cm, a može težiti čak do 60 kg. Aktivan je, dostojanstven i poslušan pratilac, velike je izdržljivosti i elegancije te živahnog i vragolastog izgleda. Glava mu je srednje veličine, oči oblika badema, a mogu biti plave, smeđe, boje lješnjaka ili šarene. Uši su mu trokutaste, postavljene visoko na glavi, a tijelo mu je snažno i skladno. Ima dvostruki sloj dlake koji nije toliko gust da sakrije linije tijela, gornji sloj dlake mu je gladak, a može biti crn, bijel ili neke od nijansi između. Rep mu je čupav i prekriven gustim krznom, a šape su mu snažne i također prekrivene gustim krznom s jastučastim mekušcima. Spada u grupu polarnih pasa, a porijeklom je iz istočnog Sibira i pripada porodici špiceva. Vrsta je nastala u antičkom dobu, a  do popularnosti rase došlo je kada je haski uvezen na Aljasku gdje je služio kao pas za vuču saonica gdje se ubrzo proširio u Kanadu i SAD. Pasmina je pitoma te ne pokazuje dominantne osobine psa čuvara, a živi od 11 do 13 godina. Živahan je, snažan i prijateljski se ponaša čak i prema strancima.

U povijesti Nomadsko pleme Inuiti koristili su ga za vuču, a slučajno su na njega u 19. st. naišli trgovci krznom i donijeli ga 1909. godine u Sjevernu Ameriku. Potrebna mu je velika pažnja i aktivan vlasnik jer pokazuje sklonost lutanju i istraživanju. Nije pas čuvar, ali je dosta poslušan i iznimno inteligentan. Treba mu najmanje sat vremena šetnje dnevno jer se voli istrčavati. Dobar je i kao radni i kao obiteljski pas. U društvu drugih pasa je društven i dobro se slaže s njima, ali ako vidi mačku bolje se čuvajte. Dresirati ga nikako ne može amater, jer je haski pomalo tvrdoglav. Najbolje bi bilo da se vlasnik od početka ponaša kao vođa da bi ga slušao. Poželjno je da živi u kući s dvorištem iako može i u stanu, ali je vrlo vragolast. Ako imate dvorište trebalo bi biti ograđeno visokom ogradom jer ako pobjegne ganjajući neku manju životinju mala je vjerojatnost da će se vratiti. Sretno sa vašim prekrasnim dlakavim frendom!