Pantone boja za proljeće 2016. godine je...

| Lifestyle |

Pantone boja za proljeće 2016. godine je...
Pantone boja za proljeće 2016. godine je...

 Nakon što je WWD objavio popis top 10 boja za žene i muškarce, recimo samo da će se u 2016. godini sve vrtjeti oko nježnih, umirujućih tonova i boja. Prema stručnjacima iz Pantone Color instituta, "rose quartz" ili nježna, pastelno roza - nalazi se na broju jedan kao boja za proljeće 2016. godinu!

Izvršna direktorica kompanije, Leatrice Eiseman vjeruje da postoji psihološki razlog zašto su ovogodišnje top nijanse umirujuće i nježne. "Činjenica da nas je tehnologija sve toliko zaokupila i postali smo dostupi 24 sata na dan, razlog je zašto nam trebaju umirujuće, nježnije boje. Tehnologija igra veliku ulogu u ljudskim životima zbog čega se ipak ponekad imamo želju isključiti iz svijeta i odmoriti od svega", rekla je u izjavi za javnost.

Ali vratimo se pobjedniku. Preko 22% dizajnera koristilo je rose quartz boju u svojim kolekcijama za proljeće 2016., čime je postala najpopularnijom nijansom za nadolazeću sezonu (prva pratilja je breskvasta). "Ovo je uistinu divna nijansa roze koja će savršeno izgledati na koži i žena i muškaraca", nadodala je Eiseman. 

ZARA / BCBG Max Azria
ZARA / BCBG Max Azria