Ovo morate pročitati ako razmišljate o kupnji mačke

| Lifestyle |

Instagram/ @cats

 

Mačke su iznimno zanimljive, inteligentne i zabavne životinje koje će vas vrlo brzo osvojiti svojim osebujnim šarmom. 

Riječ je o kućnom ljubimcu koji će vam pružiti godine sretnog druženja, uživanja i igranja. Takvo što potvrdit će vam mnogobrojni vlasnici pa stoga ne čudi da su mačke, zajedno s psima, najomiljeniji kućni ljubimci. No, ako se pitate što vi trebate pružiti njemu, onda je ovaj članak kao stvoren za vas. Briga o njima obično nije tako zahtjevna kao o nekim drugim vrstama ljubimaca no prije nego što definitivno odlučite nabaviti mačku, trebate razmisliti o sljedećim činjenicama. Nastavite čitati i saznajte što vam je sve potrebno kako bi mački osigurali kvalitetan i sretan mačji život.


#1 Vjerojatno ste već čuli za frazu da vlasnik zapravo nikad ne posjeduje mačku već mačka posjeduje vlasnika. To je u velikoj mjeri točno. Mačke su životinje koje nikada ne možete do kraja pripitomiti i koje uvijek zadržavaju pozamašnu količinu svojeglavosti i nepredvidljivosti. Ako ste autoritativan tip osobe koji uzoritima smatrate samo one koji bez suviše pogovora slušaju vaše naredbe, možda bi radije trebali razmisliti o kupovini psa.


#2 Mačke su samostalne životinje koje, za razliku od pasa, ne treba voditi često u šetnju ali to ne znači da ih možete ostavljati same na duži vremenski period. Prije nego što nabavite mačku porazgovarajte sa susjedima, članovima obitelji ili prijateljima kako bi vidjeli je li vam netko od njih spreman uskočiti. Imajte na umu i to da mačke, unatoč svojoj samostalnosti, vole društvo i da se možda neće osjećati dobro ako ste rijetko uz njih.


#3 Ono što svakako morate uzeti u obzir prije uzimanja mačke je namještaj. Skupi namještaj  i mačke nisu najsretnije rješenje. Trebati ćete poduzeti određene mjere kao što su razni repelenti u obliku spreja ili ultrazvučne zviždaljke kako bi svoj namještaj održali u dobrom stanju. No možda je najbolje da se odmah pomirite s tim da ćete određenu razinu štete ipak morati pretrpjeti. Kad se dogodi shvatit ćete kolika je moć mačjeg šarma.

#4 Jeste li vi ili netko od vaših ukućana alergični na životinjsku dlaku? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, mačka definitivno nije ljubimac za vas. Nemojte misliti da će problem sam od sebe proći jer ćete se 'naviknuti' – izloženost mačjoj dlaci u slučaju alergije na istu može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.


#5 Imate li u kući možda već nekog ljubimca? Glodavci poput hrčka ili zamorca mogli bi lako stradati od mačjih zubića. Domovi u kojima istovremeno žive pas i mačka su vrlo učestali no i tu treba unaprijed pametno procijeniti hoće li takvo što biti moguće, posebno ako je pas u kuću došao prvi i stekao dominaciju nad teritorijem.


#6 Pomirite se s tim da mačke mijauču. U prirodi se mijaukanjem ne služe tako mnogo jer međusobno primarno komuniciraju govorom tijela i njuhom no s ljudima su razvile komunikaciju koja se više oslanja na mijaukanje zbog naše nesposobnosti razumijevanja njihovog govora tijela. Ponekad je to mijaukanje simpatično, ponekad zbog njega ne možete spavati noćima.


Sve ovo su činjenice  koje morate uzeti u obzir prije no što donesete konačnu odluku o kupnji mačke. Ako je odlučite kupiti, biti ćete privilegirani druženjem s jednim predivnim, inteligentnim i simpatičnim bićem koje će vas vrlo brzo šarmirati i osvojiti vam srce, i koje će vam jako puno pružiti. No jednako tako i vi morate biti spremni pružiti ljubav i brigu svom ljubimcu.