17 savjeta za sretniji život

| Lifestyle |

Biti sretan zapravo i nije teško. Ponekada je to puno lakše nego što uopće mislimo i stvar je odluke, uživanja u malim stvarima i cijenjenja trenutaka. Možda to ne primjećujete, ali sitnice nas zbilja čine sretnim i boljim osobama. U nastavku Vam donosimo par savjeta koji će Vam definitivno pomoći da budete sretnija osoba!

 • Postanite osoba koja ne privlači drame u život - izbjegavajte zavjere, probleme, općenito neku paniku i drame koje vas se ne tiču, koje nisu dio vašeg života i koje vam trebaju biti potpuno nebitne i beznačajne.
 • Prestanite imati nerealna očekivanja - svi možemo maštati veliko, ali treba biti realan, uzeti u obzir brojne vanjske utjecaje i postaviti si moguće ciljeve u životu. S vremenom ćete ih ostvariti i zadati si nove, a nema li ljepšeg osjećaja od uspjeha da ste neke svoje zacrtane ciljeve ostvarili i ranije nego ste planirali. Bolje tako, nego odmah si zacrtati nešto što nećete uspjeti postići.
 • Smirite se - svi se uzrujavamo i oko bitnih i oko nebitnih stvari, no bitno je što manje se u životu uzrujavati i biti realan. Naravno da zbog nekih situacija nismo sretni, ali od paničarenja i nervoze nema koristi. Ako je problem riješiv usredotočite se na riješenje, ako nije, duboko udahnite, prihvatite to i krenite dalje.
 • Naučite reći NE, ali i DA - svi smo toliko puta u životu radili nešto što ne želimo samo zato jer nismo znali reći NE, nemojte si to dopustiti, ljudi će vas više cjeniti ako ste sretna osoba koja zna reći što želi, a što ne. A što se tiče DA - koliko ste samo puta nešto propustili jer niste rekli da?
 • Radite stvari koje Vas čine sretnima - ovdje se zapravo vraćamo djelomično na prethodnu točku, ali poanata života je da budemo sretni, sami sa sobom, u svojoj koži, sa svojim životom, s onim gdje se nalazimo, s onim gdje smo bili, ali i s onim gdje idemo. Želite sve prodati i odseliti se na selo - zašto ne, život je jedan i vaš je.
 • Poslušajte što drugi govore - ne postoji uspješna osoba koja misli samo i isključivo o sebi, a ne gleda na sebe iz tuđe perspektive. Svi griješimo, a okolina, prijatelji, obitelj i suradnici su tu da nas na to podsjete i da nas vrate na pravi put kada malo izgubimo kompas.
 • Prestanite živjeti u prošlosti - bitno je voljeti sebe zbog svega što ste u svojoj prošlosti napravili. Za ničime ne treba žaliti, naravno, neke bi stvari sada kada smo mudriji i pametniji svi drugačije napravili, ali prošlost je s razlogom iza nas i ne može se promijeniti, zato treba razmišljati o sadašnjosti i budućnosti.
 • Prestanite se vraćati bivšim ljubavima - svi znamo onu poznatu uzrečicu kako "podgrijana juha nikad ne valja", a mi bi dodali samo kaku su bivše ljubavi s razlogom "bivše".
 • Ne uzimajte više nego što možete prihvatiti - preveliki zalogaj nikad nije dobar, ni u privatnom ni u poslovnom smislu i treba to uvijek imati na umu jer malim koracima se dolazi do zvijezda.
 • Prestanite se uspoređivati s drugima - uspoređivanje s drugima nikada nije nikome ništa dobro donijelo, vi ste unikat i original i uvijek to imajte na umu. Ako sami sebe ne cijenite dovoljno ne možete očekivati ni od drugih da će vas cijeniti. Nije bitno jeste li ljepši ili ne od svoje sestre, je li vam majka uspješnija od vas ili vam je pak otac hrabriji nego ćete vi ikada biti. Sigurno imate neke druge kvalitete u kojima nadmađujete one s kojima se uspoređujete.
 • Ne tračajte - kako bi bili sretniji treba živjeti i pustiti druge ljude da žive, tračanje i olajavanje čine vas lošijom i negativnijom osobom. 
 • Ne izlazite s krivim osobama - budimo realni, svatko barem jednom izađe s krivom osobom, ali bitno je znati da nas takve stvari unesrećuju i da zbog toga moramo jako dobro paziti i birati s kime ćemo izlaziti.
 • Ne razmišljajte negativno - kažu da ako svijetu šaljete pozitivnu energiju i pozitivne misli, takva će vam se karma i vraćati, a mi samo možemo reći da se slažemo.
 • Prestanite se kritizirati - samopouzdanje je kod svakog čovjeka jako važno, ono nam pomaže da s uspjehom idemo kroz privatan i poslovan život. Za kritike mjesta nema, ako vam se nešto ne sviđa u vezi sa samim sobom, poradite na sebi da to promijenite.
 • Ne povlačite se u sebe - nitko ne voli šutljive, zatvorene ljude koji ne daju povratnu informaciju, koji se zatvaraju u sebe sa svakim problemom ili emocijom. Ne kažemo da emocije trebate svima pokazivati, ali nije na odmet pokazati kada ste sretni ili pak tužni i to podijeliti ako s nikime onda sa svojim najbližima kako bi vam bilo lakše jer nitko ne može kroz život ići sam samcat.
 • Materijalne stvari nisu najvažnije - uvijek to imajte na umu, ne dajte da vam uspjeh ili bogatstvo zatruju duh jer novac ne može kupiti sreću, a ni jedna materijalna stvar ne može zamijeniti neke emocije, odnose, situacije i doživljaje.
 • Ne osuđujte - prvenstveno to nije lijepo, a povijest je pokazala da se sudbina uglavnom neobično poigra s onima koji osuđuju druge. Nikada ne znate u kojoj ćete se vi situaciji naći u budućnosti niti koje su okolnosti dovele da neka osoba nešto napravi i zato koračajte kroz život otvorena srca ne osuđujući nikoga.