Ovako stres utječe na tijelo

| Lifestyle |

Instagram / @tezzamb

Stres je vrlo neugodan, ali ponekad se ne može izbjeći. Donosimo vam pregled kako stres utječe na vaše tijelo koji će vam pomoći pri prepoznavanju promjena uzrokovanih upravo stresom. 

1. Brzo planete
Snažne emocije sprečavaju spavanje noću, a mozak proizvodi visoke doze kortizola. Zbog toga, puls se ubrzava te mozak prima više kisika i energije kako bi se borio sa stresom. Međutim stalni stres uzrokuje da mozak ograniči maksimalnu razinu kortizola i počnete se osjećati umorno i razdražljivo.

2. Nemate želju za seksom
Očito, ako razmišljate o drugim stvarima teško je upustiti se u razigrano raspoloženje. Ali nije riječ samo o libidu. Konstantan stres može utjecati na proizvodnju estrogena, koji utječe na ženske reproduktivne organe.

3. Loše funkcija crijeva
Stres ometa štitnjaču u proizvodnji prave količine hormona, koja između ostalog utječe i na metabolizam. Ako se situacija pogorša, dolazi do konstipacije.

4. Stanje kože se pogoršava
S jakim stresom u krvi se povećava koncentracija muških hormona što uzrokuje osip na licu i različite probleme na koži.

Instagram / @tezzamb

5. Loše pamćenje
Posttraumatski stres utječe na hipokampus, odnosno dio mozga gdje se pohranjuju uspomene. Ako se zadaća hipokampus poremeti, činjenice, popisi, događaji, pa čak i čitavi dani nestaju iz sjećanja, a stvaranje novih postaje teže.

6. Mršavite
Istraživanje koje je proveo Sveučilište u Kentuckyju pokazalo je da oni koji su na dijeti i bore se sa stresom gube na težini brže nego obično.

7. Opadanje kose
Snažan stres može uzrokovati opadanje kose. Ovaj problem najčešće je privremen te kosa počne rasti čim se tijelo opravi od stresa.

8. Bolovi u mišićima
Kod stresa se povećava puls, a krvni tlak raste kao i proizvodnja hormona. Zbog toga može doći do bolova u mišićima iako niste vježbali.