Otvorena Elle izložba u HDLU

| Lifestyle |

Hrvatsko izdanje magazina Elle svečanim otvorenjem jučer je predstavilo u Domu HDLU izložbu „Elle: Moda&Društvo, 1945-2015“, retrospektivni postav stotinjak naslovnica francuskog Ellea, kultnog ženskog modnog časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, nego i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena. 

Elle izložba u HDLU-u

Na otvorenju se se okupila mnoga poznata lica, poput veleposlanika: Veleposlanica Australije Susan Cox, Veleposlanica Francuske Michelle Boccoz, Ataše Veleposlanstva Ruske Federacija Anna Kalabukhova,  političari Vesna Pusić, Davor Bernardić i Mirela Holy, te mnoštvo poznatih iz svijeta kulture, mode i umjetnosti poput  Loredane Bahorić, Natalije Đorđević, Darije Lorenci, Gorana Grgić, Mare Bratoš, Ivana Alduka, Nikice i Vjeke iz Envy Rooma, Luke Grubišića i Lane Puljić, Tihane Harapin Zelepugin, Ante Vrbana, Daniele Trbović, Mirne Zidarić, Martine Felja, Ronalda Braus, Ide Prester, a pjevačica Ana Opačak uz francuske šansone očarala je sve uzvanike.

Elle izložba u HDLU-u

Prateći kronološki estetski razvoj i ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene po dekadama i tematski te popraćene tekstovima koji ih kontekstualiziraju. Dizajn postava u jedinstvenom okruglom prostoru Galerije Bačva potpisuju uspješne kustosice mlađe generacije Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor originalne instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija,  nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.

Ideja Helena Lazareff, idejne začetnice i prve urednice magazina Elle, da ženama pokaže da im je sve dostupno, kultura, književnost, informacije, obrazovanje, sve vrste poslova, slobodan izbor u svemu, kao i spoznaja o važnosti njihove uloge u suvremenom društvu, do danas je ostala ideja vodilja svih Elleovih izdanja diljem svijeta. Elle od samog početka aktivno promovira otvorenost žene životnim izazovima i njezinu sposobnost da se suoči s problemima te sama donosi odluke o svome životu. Drugim riječima, nudi joj nove ideje, ali joj, baš kao i danas, u cijelosti ostavlja slobodu izbora. Od prvog broja Elle je pisao o svim ključnim osobama i pojavama koje su obilježile proteklih 70 godina: ratu u Vijetnamu, Beatlesima i Rolling Stonesima, antibaby piluli, crnokošuljašima, ubojstvu Kennedyja, Bobu Dylanu, studentskoj revoluciji 1968., obespravljenim ženama diljem svijeta, problemima muslimanskih žena bez prava glasa, zlostavljanim i sakaćenim ženama; zauzimao se za veći broj žena u politici, promovirao ravnopravnost, važnost obrazovanja, ekologiju, toleranciju, multikulturalnost, pluralitet mišljenja...

Elle izložba u HDLU-u, Miran Kurspahić, Ida Prestar, Nenad Korkut i Mara Bratoš

Ova izložba nastavlja vrlo jasnu tu misiju, i to u trenutku kada istraživanja pokazuju da je žena s diplomom u RH gotovo 60 posto; no istodobno među zaposlenima manje je žena nego muškaraca, a žene u prosjeku zarađuju 5,4 posto manju plaću. Osim toga, čak oko 55% ispitanika Ureda o rodnoj ravnopravnosti nije bilo zainteresirano za pitanja ravnopravnosti spolova te je vrlo očito da se mora posvetiti znatna pozornost rodnom osvješćivanju i senzibiliziranju građana RH za rješavanje problema diskriminacije žena.

Elle izložba u HDLU-u

Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba će okupiti iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti, ali i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu. Izložba je dio prestižnog  Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.