Osobine koje najčešće krase inteligentne ljude

| Lifestyle |

Ostajanje budnima dugo u noć, redovno korištenje psovki te život u neorganiziranom domu, odnosno kaosu, nisu osobine koje su najbolje prihvaćene u društvu. Od svima poznate pretpostavke da je korištenje prostih riječi znak nedostatka inteligencije do kulturnog učenja izreka kao što su "tko rano rani dvije sreće grabi" i "manje je više", nas navodi na karakteristike kojima ne želimo biti opisani. Ljudi koji posjeduju neku (ili sve tri) od tih "negativnih" osobina, vjerojatno su bili potaknuti (natjerani) da ih promjene barem jednom u životu. No ako ih i dalje posjedujete, ne brinite - imamo dobre vijesti za vas.

Jednostavna promjena perspektive i malo znanstvenih dokaza baca novo svjetlo na ove stereotipno "loše" osobine. Novinar Business Insidera John Stanley Hunter nedavno je proveo istraživanje ispitujući ove tri osobine te njihov odnos na inteligenciju. Prema Hunterovom istraživanju koje je poduprto trima psihološkim studijama, koristite li proste riječi, ostajete budnima do kasno i draži vam je nered od organizacije, sve se može znanstveno tumačiti kao znak inteligencije.

Hunter navodi tri odvojene studije objavljene između 2010. i 2014. godine koju su pokušale razotkriti negativne stereotipe i raščlaniti neobične navike nekih od povijesnih najbriljantnijih umova. Iako je metodologija varirala od studije do studije, svaka je mjerila negativne navike u odnosu za i protiv IQ-a - svaka od njih dokazala je da osobe koje posjeduju te "negativne" osobine posjeduju i viši kvocijent inteligencije od grupe ispitanika koja se kune da ne posjeduju te osobine.

Iako nije kulturno cijenjeno, ovi rezultati objašnjavaju neke od bizarnih životnih navika najboljih i najpametnijih ličnosti - Albert Einstein bio potpuni aljkavac, Winston Churchill je bio noćna ptica, a pisac Allen Ginsberg je bio poznat po svojoj opscenosti. Ima smisla?