Osobe koje su sklone varanju partnera dijele ovu zanimaciju

| Lifestyle |

Emocionalne i intelektualne prednosti putovanja su neusporedive - istraživanje je pokazalo da oni koji često putuju su daleko kreativniji, otvoreniji i spoznajno fleksibilniji od njihovih udomaćenih kolega. No, u studiji objavljenoj 2017. godine u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, otkriveno je i da strastveni putnici mogu doživjeti nešto što se zove moralna relativnost ili ideju da moralna prosudba ovisi o pojedinom stajalištu.

"Istraživanje testira ideju da, u indukciji kognitivne fleksibilnosti (pozitivan ishod putovanja), putovanja mogu promovirati moralnu fleksibilnost - to povećava vjerojatnost da bi se osoba koja putuje češće mogla uključiti u nemoralno ponašanje", piše Psychology Today. Istraživači su testirali vezu između međunarodnih putovanja i nemoralnog ponašanje, korištenjem longitudinalnih, korelacijskih i eksperimentalnih pristupa, kao i ispitivanjem podataka putnika iz različitih kulturnih perspektiva.

"Međunarodno putovanje vas uvodi u novi svijet, ima magičnu privlačnost nepoznatog, neobičnog, a može vas osloboditi od uobičajenih osjetila ograničenja vašeg svakodnevnog svijeta", napisali su u istraživanju. "Takva dinamika može vas odvesti do moralne popustljivosti i otvorenosti prema aferama."

Tim priznaje razliku između manjeg prijestupa kao što je varanje u igri ili većeg prijestupa kao što je varanje romantičnog partnera. Istraživači ističu da je istraživanje samo pokazalo neodređenu povezanost između dva ponašanja. Za daljnju razradu je potrebno više istraživanja o romantičnoj nevjeri kako bismo mogli izvući definitivne zaključke.