Oronuli mini prodan na aukciji za 65 100 dolara?

| Lifestyle |

Očito je da i pored krize i recesije u svijetu ima dovoljno ljudi s viškom novca za kupnju nerestauriranog, doduše originalnog, primjerka minija punog hrđe koji je prodan na aukciji za astronomskih 65.100 dolara.

Ali, postoji dobar razlog zašto je ovaj oronuli Mini na aukciji postigao čak dvostruko veću cijenu od očekivane procjene stručnjaka. Nije to ni zbog toga što mu je vlasnik bio Neil Armstrong, prvi astronaut koji je zakoračio na Mjesec. Čak se ne radi i o nekoj rijetkoj verziji Minija da bi opravdao tako visoku cijenu. No, ono što se zna da je to osmi po redu proizvedeni primjerak u dugoj povijesti ove automobilske ikone.

Istovremeno, koliko je poznato aukcijskoj kući, ovaj primjerak je najstariji nerestaurirani Minija koji ima originalne dijelove, originalni lim i lak i to mu daje posebnost. Kupac koji je izdvojio za ovu hrpu lima 65.100 dolara kaže da mu je originalna nerestaurirana verzija puno vrednija i atraktivnija od restauriranog oldtimera, jer ovakav kakav je u jadnom stanju on je originalni i ujedno najstariji nerestaurirani od svoje vrste.

Navodno da nerestaurirani originalni automobil, onakav kakav je izašao iz tvornice i načeti zubom vremena, ima puno veću cijenu od odlično restaurirane verzije. Kupac predviđa da će mu s godinama cijena značajno rasti i istovremeno ga vidi i kao dobru financijsku investiciju. Po svemu sudeći, baš iz tih razloga kupljeni primjerak neće biti restauriran, nego će ostati u ovakvom stanju. Prodani primjerak je proizveden 1959. i ima ime 'Austin Seven’, a dobro znano ime ‘Mini’ ovaj automobil dobio je tek 1961. 

12.5.2012.

Foto izvor: autocarmagz.com