Održavanje orhideja u stanu lakše je nego što mislite

| Lifestyle |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Phalaenopsis ili moljac orhideja poznata je svakome tko je ikada ušao u trgovački lanac ili običnu cvjećarnicu. Ona je također odličan izbor za početnike ako ste zainteresirani za uzgoj orhideja. Kao dekorativni element, moljac orhideje cvjetaju u zimu i proljeće i gotovo da nema biljke koja jednako tako cvijeta. Plus, imaju neobičnu gracioznost sa svojim zakrivljeni cvjetnim peteljkama. Ove orhideje nisu prevelike tako da se uklapaju i u uska mjesta, a dostupne su i minijaturne vrste. Još jedna prednost orhideja – kada su u cvatu, možete ih postaviti bilo gdje unutar doma jer im tada svjetlost nije bitna.

Orhideje najbolje uspijevaju na sjeverozapadno ili istočno okrenutom prozoru, u svijetlijim soba, no ne smiju biti izlagane direktnom suncu. Najbolje ju je držati na dnevnoj temperaturi od 21 do 27 celzijevih stupnjeva, a noću oko 16 stupnjeva. Svakako valja napomenuti kako orhideje povremeno mogu izdržati i temperature do 35 celzijevih stupnjeva.

Zaljevajte je ujutro kada primjetite da je korijenje srebrne boje vodom koja je sobne temperature. Nikako je nemojte natopiti vodom, a jednom tjednom dodajte i gnojivo. Ako želite da vam orhideja ponovno procvjeta, morat ćete odrezati ocvjetali dio. Ne dogodili se drugo cvjetanje, pobrinite se da je noću orhideja na 10 celzijevih stupnejva.