Odlične vijesti za ljubitelje čokolade

| Lifestyle |

Ovisnike o čokoladi očekuju vrlo dobre vijesti. Već je utvrđeno da tamna čokolada može smanjiti rizik od srčanih bolesti, no posjeduje li još zdravstvenih prednosti bez kalorija i dalje je nepoznainca. Pa, ne zadugo.

Istraživači iz Brighama i ženske bolnice u Bostonu u procesu su zapošljavanja volontera u dobi od 60 i više godina zbog studije od četiri godine koje će testirati svakoga dana - test će uključivati dnevnu dozu kakaa ne bi li utvrdili ima li ta namirnica pozitivan učinak na tijelo.

Prema Women's Health Initiativeu, polovica sudionika istraživanja jest će placebo, dok će druga polovica stvarno konzumirati tabletu s ekstraktom kakaa koja će biti ekvivalent 1000 kalorija koje možemo pronaći u tamnoj čokoladi. "Rigorozno ćemo testirati da li kakao flavanole smanjuju rizik od srčanog udara, kognitivnog propadanja i mnoga druga stana tijekom vremena", rekla je voditeljica istraživanja, dr. JoAnn Manson.

Ako pilula funkcionira, to bi mogao biti veliki pomak za znanstvenike i nutricioniste, a zdravstvene prednosti povezane s čokoladom napokon bi bile priznate. Nažalost, morat ćemo pričekati prije nego li vidimo tablete od tamne čokolade na tržištu. A do tada konzumirat ćemo je na tradicionalan način.