Nezdrave navike kod djece koje trebate mijenjati

| Lifestyle |

Jeste li svjesni nezdravih navika koje imaju vaša djeca?

Određene od njih djeci možemo tolerirati, ali ima i onih koje je bolje što prije promijeniti kako ne bi imale loš utjecaj na njihov razvoj.

U nastavku vam donosimo 4 navike s kojima se većina roditelja susretne i prijedloge kako ih riješiti.

Previše vremena ispred ekrana
Postoji li kod vas vremensko ograničenje koliko dugo djeca mogu gledati televiziju dnevno? Ili koliko dugo mogu provesti vrijeme za kompjuterom i mobitelom ? Istraživanja pokazuju kako previše vremena ispred ekrana može loše utjecati na razvoj, ometa pažnju djeteta i umanjuje njegove sportske sposobnosti. Pokušajte vrijeme ispred bilo kojeg ekrana ograničiti na dva sata dnevno, a djeci ispod dvije godine na apsolutni minimum.

Pretjerano konzumiranje šećera
Grickalice i pića koja su namijenjena djeci su puna šećera. Provjeravajte koliko ga ima u namirnicama koje konzumira vaše dijete i promijenite njegove navike prehrane. Šećer nije samo glavni uzrok pretilosti već stvara i ovisnost pa je teško odreći ga se. Zamijenite slatke sokove mlijekom s manjim postotkom masti ili svježe cijeđenim voćnim sokom. Probajte grickalice sa žitaricama cijelog zrna, uvedite više voća i dajte jogurt za užinu.

Nedovoljan unos kalcija
Ljudi izgrade 90% koštane mase prije 17. godine, tako da je kod djece unos kalcija od vitalnog značenja. Premalo kalcija kod djeteta stvara mogućnosti za slabe kosti, prijelome i uvjete za osteoporozu. Istraživanja su pokazala da 1 od 10 djevojčica i 1 od 4 dječaka kroz prehranu unesu dovoljno kalcija. Djeci je prije 8. godine potrebno 1,000 mg kalcija dnevno, nakon toga 1,300 mg. Postignite taj cilj uvođenjem mlijeka kao obaveznog napitka, mliječne užine s manjim postotkom mliječnih masti i kuhajte lisnato zeleno povrće.

Spavanje u krevetu roditelja
Odvikavanje od spavanja u krevetu roditelja je najlakše izvesti dok je dijete još uvijek malo i dok ga je moguće prenijeti iz jednog kreveta u drugi. Radite na pojačanju samopouzdanja kod djeteta i izbjegavajte strašne priče u bilo kojem dijelu dana. Preporučljivo je provesti neko vrijeme s djetetom prije spavanja, najbolje mazeći se i čitajući priču za laku noć.