Nevjerojatan razlog zašto imate noćne more!

| Lifestyle |

 Osim ako niste zaspali uz, ne tako divne, kadrove "Slagalice strave", buđenje s noćnim morama i ne znajući njihov razlog može biti nevjerojatno frustrirajuće. Ono što radite i o čemu razmišljate prije spavanja itekako u startu utječe na vaše snove, ali rijetko kada je odgovor na pitanja koja imate u vezi vaših čudnih snova. 

Ako do sada niste mogli odrediti razlog loših snova ili noćnih mora koje vam kvare san, imamo moguće neobične razloge za to...

1. Začinjena hrana

Jelo prije spavanja povećava aktivnost vašeg mozga, čime naravno dolazi do življih snova i noćnih mora. Hrana koja stvara veliki pritisak na probavu - poput začinjene hrane - još će vas jače uznemiriti. Istraživanja pokazuju da začinjena hrana također podiže i temperaturu vašeg tijela koja vam može poremetiti san i imati negativan utjecaj na vaše snove.

Ljute crvene papričice - feferoni

2. Visoko-kalorična hrana

Hrana koju tijelo duže probavlja, poput mesa i mliječnih proizvoda (sira, pogotovo), također može uzrokovati noćne more. Sladoled i ostale visoko-kalorične poslastice koje jedete prije spavanja pojačat će aktivnost vašeg mozga. 

3. Tablete

Tablete i lijekovi koji utječu na kemijske spojeve u vašem mozgu, poput narkotika i antidepresiva, definitivno povećavaju broj noćnih mora u ljudi! Zato što imaju negativan utjecaj na vašu REM fazu sna, čine ju intenzivnijom što rezultira noćnim morama.

4. Dodaci prehrani

Evo jednog neobičnog razloga: znanstvenici su dokazali kako su živući snovi često simptom pretjerane konzumacije vitamina B6, koji je uključen u proces pretvorbe amino kiselina koje konzumiramo u neurotransmitere koji pogađaju naš san.