Nemojte se i ove blagdane prejedati - kako? Lako!

| Lifestyle |

Za vrijeme blagdana otpuštamo sve kočnice i gotovo je sve dozvoljeno kada govorimo o hrani i piću. No, bolovi i nadutost u stomaku, umor i ostale želučane tegobe koje dolaze s prejedanjem izbacit će nas iz udobnosti koju praznici nude. Dok otvoreno potičemo uživanja u ukusnim namirnicama koje blagdane čine najljepšim dijelom godine, ipak bismo trebali upozoriti na prejedanje koje može užitak pretvoriti u nezdravi višak.

Postoje neka znanstvena rješenja koja zaustavljaju prejedanje - Business Insider nedavno je razgovarao s Gretchen Rubin, stručnjakinjom za sociološke navike i autorice bestselera "The Happiness Project" i socijalnom psihologinjom Heidi Grant Halvorson koje su preporučile nešto što se zove "ako/onda planiranje", kako bi obuzdali prejedanja za vrijeme blagdana.

"Većina problema koji se mogu pojaviti u našim navikama mogu se predvidjeti", izjavila je Rubin na Fast Company Inovation festivalu. "Znamo koje nas stvari mogu spotaknuti ili potaknuti u našim rutinama, stoga možemo predvidjeti čega se moramo kloniti kako se ne bismo prejeli."

Dakle, ne samo da možete predvidjeti napast, nego možete i planirati kako je zaobići prije što se u nju upuštate. Na primjer, ako želimo pojesti četvrti kolačić, radijemo ćemo popiti malo vode i vidjeti kako se osjećamo nakon toga. Prema Halvorson, istraživanja su pokazala da "ako/onda planiranje" može udvostručiti ili čak utrostručiti šanse za uspješno postizanje ciljeva, odnosno neprejedanja. Pokušajte koristiti ovaj trik prije nego otiđete na blagdanske tulume ili večere - vaš želudac će vam zahvaliti.