Negativne posljedice koje stres ima na naše tijelo

| Lifestyle |

Instagram/ @orionvanessa

Dva su negativna efekta koje stres ima na naše tijelo za koje svi znamo - debljanje i nesanica, no to nije sve.

Kada ste pod stresom, debljate se jer vaše tijelo zahtjeva više energije, više kalorija i proizvodi hormone zbog kojih zadržava masno tkivo, a kvaliteta vašeg sna pada jer tijelo pumpa adrenalin pa se teško opuštate. No, postoji još puno iznenađujućih učinaka koje stres ima na naše tijelo za koje sigurno niste znali.

U nastavku vam donosimo 4 posljedice s kojima ćete se noisti ako ste preživjeli preveliki stres.

Počet ćete zaboravljati

Osim kratkoročnog pamćenja(poput lokacije vaših ključeva ili nečijeg imena), stres može itekako utjecati i na vašu sposobnost formiranja novih uspomena.

Past će vam imunitet

Možda ste sumnjali da ste zbog stresa boležljivi, ali postoji cijela znanost koja povezuje uzroke i posljedice stresa s imunitetom. Muškarci i žene koji su pod kroničnim stresom proizvode velike količine hormona kortizola i postaju "imuni" na njega stoga uslijed doticaja s virusom prehlade ne reagiraju obrambeno na njega nego ih bolest zahvaća i teže ju liječe od osoba koji na kortizol nisu stekli imunitet.

Povećan rizik od moždanog udara i visokog krvnog tlaka

Stres je povezan s visokim krvnim tlakom i znatno većom opasnošću od srčanih bolesti, ali je i rizičan faktor u slučaju moždanog udara. 

Imat ćete glavobolje

Glavobolja je jedan od prvih efekata koje stres ima na naše tijelo. Meditacija, yoga, duboko disanje i vježbanje glavni su načini kako preventivno ublažiti stres i glavobolje.