Negativna navika koja češće muči inteligentne ljude

| Lifestyle |

Obično se divimo osobinama koje krase inteligentne ljude u potpuno pozitivnom smislu - osobine kao što su uspješnost, zanimljivost, otvorenost i prilagodljivost. No, nisu sve osobine ličnosti koje dolaze s povećanim IQ-em nužno pozitivne i korisne. O kojoj se osobini radi pokušali su odgovoriti znanstvenici iz Poljske i Njemačke koji su svoje napore uložili u čak tri studije.

Što uzrokuje ljudski prevaru? Od malih sitnih laži do sudjelovanja u prijevari, varljivo ponašanje obično se pripisuje lošem karakteru ili lošem odgoju. No, istraživanje otkriva da kognitivna sposobnost, odnosno inteligencija pojedinca, igra središnju ulogu u ljudskoj obmani i "kvalitetnoj" laži. Jaka kognitivna sposobnost povećava kako učinkovitost laži tako i učestalost varljivog ponašanja.

Nadalje, kako su inteligentni ljudi bolji u kreiranju laži, sasvim je jasno kako će na (gotovo) svaku izgovorenu laž dobiti pozitivan odgovor na njihovu prevaru - time je vjerojatnije da će nastaviti takvo ponašanje u budućnosti.

Konačno, najviše nas je iznenadio rezultat studije koji upućuje na tip inteligentne osobe koja će najvjerojatnije biti varljiva i lažljiva. Iako je obmana, odnosno prevara, po prirodi antisocijalno ponašanje, inteligentni ekstroverti najvjerojatnije će vas u jednom trenu uvjerljivo slagati.