Najveća kiša meteora u cijelom desetljeću

| Lifestyle |

 Kiša meteora, ili nekima poznatija kao Suze svetog Lovre već se tradicionalno godinama odvija od kraja srpnja do druge polovice kolovoza, a ove će godine biti posebnija nego inače. Naime, prema riječima NASA-inog stručnjaka za meteore, Billa Cookea ove će godine umjesto 80 Perzeida po satu biti vidljivo čak do njih 200.

Suze svetog Lovre

Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog otpada koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, to jest meteora radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje.

Svoj vrhunac kiša meteora doseći će s noći na četvrtka na petak, 12. kolovoza, ali ovaj će se fenomen moći vidjeti skroz do 24. kolovoza. Međutim, ako želite uhvatiti  brojne meteore koji jure nebom u punom jeku, najbolje je da to ipak učinite prije punog mjeseca 18. kolovoza, čija će svjetlost zakrivati puni sjaj meteora.Hrvatski astronomski savez navodi kako će 11.kolovoza kiša početi s većim brojem malih meteora dok bi one veće trebali vidjeti od 1:30 sati pa sve do jutra.
Uživanje u Perzeidima u početku bi mogao pokvariti Mjesec, no u vrijeme maksimuma uvjeti će biti idealni jer Mjesec zalazi oko ponoći, a najbolje će se vidjeti u smjeru sjevero-istoka.

Zato se večeras opustite, udobno se smjestite pod zvjezdanim nebom i uživajte u nezaboravnom pogledu.

Suze svetog Lovre