Najgore lozinke koje možete imati

| Lifestyle |

Pixabay

Bez obzira na to koliko se vodi računa o sigurnosti na internetu, i dalje se događaju hakiranja, a na meti su čak i najveće svjetske kompanije. Korisnički osobni podaci i bitne financijske informacije su konstantno pod rizikom biti kompromitirani.

S druge strane, veliki je broj korisnika koji još uvijek nisu naučili kako kreirati jake lozinke, samim tim mameći hakere. Godišnja lista najpopularnijih svjetskih lozinki postoji još od prvih dana interneta, ali se iste slabe lozinke i dalje pojavljuju u vrhu kao izbor najvećeg dijela korisnika u “zaštiti od hakiranja”.

Prema analizi kompanije SplashData, 2018. je peta godina uzastopno u kojoj “123456” i “password” zauzimaju prva dva mjesta na listi 100 najgorih lozinki na svijetu. Među najpopularnijim su i “123456789”, “12345678”, “12345”, “111111” i “1234567”.

Dvije lozinke s ove liste su zapravo i pojačale svoju popularnost u usporedbi s izvještajem iz 2017. godine. Isto vrijedi i za “sunshine” i “princess”, koje su rangirane na osmom i jedanaestom mjestu. Na listu su dospjele i lozinke poput “football”, “monkey” i “donald”.

SplashData svoje informacije i analize crpi iz baze podataka s preko pet milijuna lozinki koje su procurile na internetu. Preporuka je zaboraviti lozinke koje se lako pamte.