Naježite li se kada slušate dobru glazbu? Evo zašto...

| Lifestyle |

Nova istraživanja dokazala su da ako se potpuno naježite kada čujete emotivnu glazbu, vjerojatno ste emocionalno inteligentniji od nekoga tko se nije naježio.

Prema riječima dr. Amani El-Alayli, profesorice socijalne psihologije na Sveučilištu Eastern Washington, oni trnci koje osjećate na rukama i zbog kojih vam sve dlake stoje uspravno, zove se frisson. Frisson je francuska riječ koja označuje "estetsku groznicu". Doživjeti ono što je opisano i kao "orgazam kože" može značiti da ste daleko emotivniji od nekog tko to nikada nije iskusio.

Na odjelu socijalne psihologije na Sveučilištu Eastern Washington, sudionici studije slušali su pet glazbenih odabira i pritiskom na gumb javljali laboratorijskim pomoćnicima kada su doživjeli frisson. Istraživanja pokazuju da ljudi s ovom karakteristikom imaju više aktivnih misli, cijene ljepotu i prirodu te su češće zamišljeni i emocionalni.

Slušatelji koji doživljavaju estetsku groznicu kao emocionalnu reakciju zbog neočekivanih promjena u samoj skladbi ili pjesmi znači da oni doista shvaćaju glazbu, dok je ostali samo slušaju. Glazba koja će nas najviše emocionalno pogoditi okrenut će naša očekivanja na gotovo agresivan način pa bi tako čak dvije trećine slušatelja moglo osjetiti spomenute emocije.

Reddit ima cijeli forum posvećen frissonu gdje pojedinci mogu podijeliti svoje omiljene pjesme od kojih doživljavaju taj nevjerojatan osjećaj - od Lady Gage i Coldplaya do šamanskih napjeva. Ako se želite testirati, pokušajte s ovim skladbama. 

Two Steps from Hell - Heart of Courage
Ludovico Einaudi - Una Mattina
EXCLUSIVE! FULL COMPOSITION OF THE COMMERCIAL ACQUA DI GIOIA BY GIORGIO ARMANI