Na kojoj je strani najbolje spavati?

| Lifestyle |

Instagram / @rrayyme

Spavate li na leđima ili možda preferirate spavati na trbuhu ili pak na strani? Svatko od nas ima svoj najdraži način spavanja, međutim koji je najbolji?  Ako spavate na strani, možemo vam čestitati. Međutim, sve ovisi o tome na kojoj strani spavate. Prema raznim studijama, najzdravije je spavati na lijevoj strani.

Oko 59 posto ljudi spava na strani, no liječnici upozoravaju kako je s medicinskog gledišta najbolje spavati upravo na lijevoj strani. Razne studije su pokazale kako se tijelo bolje regenerira tijekom noću ako osoba spava na lijevoj strani. I ne samo to. Naime jedna od studija je pokazala da osobe koje spavaju na lijevoj strani kreveta, također bolje spavaju.

Budite li se ujutro natečeni i napuhani? Ako spavate na lijevoj strani izbjeći ćete ovu pojavu. Liječnik John Douillart otkrio je u studiji kako limfni sustav dominira na lijevoj strani tijela i radi brže nego na desnoj. Limfa nosi važne hranjive tvari kao što su proteini, glukoza i druge tvari kroz tijelo. Istodobno, otpadni proizvodi se prevoze iz tijela, a moraju biti vođeni na lijevoj strani. Upravo spavanje na lijevoj strani pomaže tijelu u tim procesima.

Instagram / @kristinsundberg

Spavanje na lijevoj strani tijela također pomaže i našem probavnom sustavu. Želudac i gušterača nalaze se na lijevoj strani te spavanje na toj strani stimulira probavu, jer se probavni sokovi bolje kanaliziraju, a tvari koje se probavljaju brže prolaze iz želuca u tanko crijevo, a zatim ii u debelo.

Dobar trik za zdravu probavu je i ležanje na lijevoj strani 10 do 15 minuta nakon teškog obroka.

Čak je i za naše srce dobro spavati na lijevoj strani. Položaj spavanja prirodno podržava pumpnu funkciju srca. Razlog tome je da glavna arterija, aorta, vodi od srca ulijevo. Ako spavate na desnoj strani tijela, vaše srce mora pumpati krv prema gore.