Može li opstati brak bez seksa?

| Lifestyle |

Instagram/ @erik.forsgren

Iako se o brakovima u kojima nema seksa malo govori, oni su češći nego što to uopće možete zamisliti.

U Google pretraživaču "brak bez seksa" je tri puta traženiji pojam od "nesretnog braka" i osam puta traženiji od "brak bez ljubavi".

Što zapravo znači brak bez seksa? Ne postoji precizna definicija, iako neki stručnjaci kažu da je to par koji ima seks manje od deset puta u jednoj godini. Točnije, to je bilo koji brak u kojem seks uglavnom ne postoji između partnera.

No, stručnjaci su otkrili, iako je seks jako važan za brak, on bez seksa može opstati, ali samo pod određenim okolnostima. Prema istraživanju Pew-a iz 2015. Godine, 61 posto Amerikanaca smatra da su zadovoljavajući seksualni odnosi jako važni za uspješan brak.

Iako mnoge osobe ulaze u romantične veze i brak jer žele dijeliti seksualnu želju, privlačnost i strast s partnerom, nisu svi brakovi u kojima nema seksa osuđeni na propast i razvod.

Ako oba partnera imaju nizak libido, nedostatak seksa nije problematičan za brak. Ovakvi brakovi mogu biti jednako uspješni kao i kod osoba koje svakodnevno imaju seks. Isto vrijedi i za parove koji se identificiraju kao aseksualni - drugim riječima, ljudi koji ne doživljavaju seksualnu privlačnost mogu ili ne moraju biti zainteresirani za seks.

Osim toga, za neke parove seks može biti zabavna aktivnost koja se događa s vremena na vrijeme, ali seks za njih nije prioritet niti je sastavni dio njihove veze.