Mitovi i stvarnost vegetarijanstva

| Lifestyle |

Instagram / @eatthisorg

Mnogo je razloga zašto se ljudi odlučuju postati vegetarijancima: zbog zdravlja, protiv okrutnosti prema životinjama, za brigu o okolišu (jer je proizvodnja mesa štetno utječe na okoliš) ili jednostavno zbog užitka.

Najvjerojatnije, dan kada odlučite započeti s vegetarijanskom prehranom, vaša mama ili baka zastat će i pokušati vas uvjeriti da to nije za vas. Glavna briga vegetarijanstva obično se svodi na brigo o neishranjenost. No, smirite ih sve! Vegetarijanska prehrana je zdrava, katkad i zdravija uobičajene koju većina nas prakticira.
Trebali biste znati da postoji nekoliko razina vegetarijanstva, neke strože od drugih. Ovaj put ćemo samo razgovarati o dvije najčešća:

Egg-lacto-vegetarijanizam
Konzumiranje jaja i / ili mliječni proizvodi (sir, mlijeko, jogurt) je dozvoljeno. Rizik u nedostatku bilo kojih nutrijenata ravan je nuli. I dalje konzumirate životinjske bjelančevine, a također zbog toga osiguravate adekvatan unos vitamina B12 i željeza u probavljivom obliku koji se nalaze samo u proizvodima životinjskog podrijetla.
Najčešća pogreška s ovom vrstom vegetarijanstva je količina unesenih namirnica. Ne želite zamijeniti rebrica ili batak s komadom sira iste veličine. Pokušajte odabrati obrano i lagano mlijeko. Preferirajte bjelanjke naspram žumanjaka i nadopunjuje vaše tanjure s izvorima biljnih proteina, kao što su soja, grah, leća, orašasti plodovi i sjemenke.

Instagram / @raw_manda

Veganizam
Ne možete konzumirati apsolutno nikakav proizvod životinjskog podrijetla (čak ni pčelinji med!). Rizik od nedostatka u organizmu je veći ako ne znate više o nutricionizmu. Ne jedenje hrane životinjskoga podrijetla ne znači da ne možemo dobiti kvalitetne proteine. Oni se sastoje od jedinica koje se nazivaju aminokiseline i ima ih 20 različitih, koje se mogu naći u hrani životinjskog podrijetla, ali i u žitaricama (riža, kukuruz, pšenica, zob) i mahunarkama (soja, grah, leća). Tajna je u kombinaciji.
Da biste dobili željezo iz biljnih izvora, kao što su špinat i ostalo zeleno lisnato povrće, dodajte sok od limuna ili ocat. Kiselost će promijeniti molekulu željeza u njezino probavljivo stanje, kakvu je nalazimo u tijelu. Vitamin B12 će morati biti dopunjen, jer dolazi samo od hrane životinjskog podrijetla.

Razgovarajte i savjetujte se s pouzdanim nutricionistom ako odlučite da je ova vrsta prehrane za vas, tako da možete strukturirati svoju novu dijetu i bez nedostatka hranjivih sastojaka.