Miro Par: Špagete bolonjez - foodie priča za foodie film festival

| Lifestyle |

Food Film Festival sponsored by Coca-Cola

Nekoliko sati prije no što će mladi Michael Corleone, suprotno željama njegova oca Vita koji je za njega umjesto obiteljskog posla planirao političku karijeru, otići na sastanak sa Virgilom "Turčinom" Sollozzom i njegovim zaštitnikom načelnikom njujorške policije McCluskeyjem, te na toaletu pokupiti ranije pripremljen pištolj s kojim će obojici prosuti glavu po bijelom stolnjaku Louisovog restorana na Coney Islandu, Clemenza mu objasni najvažniju stvar za svakog Talijana - kako se radi umak za špagete bolonjez!

"Možda ćeš nekad morati kuhati za 20 ljudi...", kaže mu taj najstariji prijatelj njegova oca, besprijekoran ubojica i čovjek koji će ga kasnije, osim pripravljanju špageta, podučiti i tome kako da izvrši planirano ubojstvo, a zatim nastavi s receptom : "započneš s malo ulja, onda zapečeš malo češnjaka, ubaciš paradajz, dodaš malo umaka od rajčice, paziš da se ne zalijepi za tavu i, ubaciš meso".

U to ga Sonny, vidno iznerviran, prekine i kaže mu da ne zamara Michaela s tim glupostima jer nemaju baš previše vremena. Ta nestrpljivost će dobrog Sonnya, poznavaoci filma će znati o čemu govorim, kasnije doći glave... Michael se potom odmiče od štednjaka i nestaje iz kadra, ali uporni Peter Clemenza mu ipak uspijeva dobaciti i ključni sastojak.

"Tajna je u vinu!", kaže mu još uvijek sav u kuhanju, a onda se okrene prema Sonyju da ga, onako usput, obavijesti o tome da je riješio pitanje njihova bivšeg suradnika Paulija i da njega, eto, više nećemo viđati.

Elem, skoro pa 45 godina nakon što su Mario Puzo i Francis Ford Copola taj recept obznanili cijelom svijetu, iskoristio sam ga kako bih zaveo jednu mladu damu koju sam već nekoliko puta pokušavao pozvati na spoj, ali ona je svaki put na to odgovorila negativno. Doduše, kada sam je pozvao na špagete bolonjez - pristala je!

"Obožavam špagete!", podviknula je,"Donijeti ću parmezan".

Food Film Festival Zagreb sponsored by Coca-Cola

I tako, već oko 19h, po završetku njezine smjene u H&M-u, sjedili smo kod mene na podu, smijali se, slušali stare ploče "Mody Bluesa", gledali filmove i, u abnormalnim količinama ispijali jeftino makedonsko vino iz tetrapaka. Pozvao sam je zatim da, kad već toliko voli hranu i filmove, od 11. do 20. rujna pođe sa mnom na Zrinjevac pratiti FOOD FILM FESTIVAL Zagreb 2015. sponsored by Coca-Cola, a koji je posvećen upravo filmovima u kojima hrana igra glavnu ulogu - kao što to, uostalom, čini i u ovoj mojoj priči - te da skupa pohađamo prezentacije najboljih i najkreativnijih zagrebačkih restorana, bistroa, vinoteka, slastičarna i ostalog povezanog s kulinarstvom.

"Uz večernje projekcije foodie filmova poput Čokolade, Chef, Julie i Julia, Haute Cousine, Indijski začin na na francuski način i No reservationsa", rekao sam joj, "možemo provjeriti koliko ima istine u onome da ljubav ide kroz želudac.

"Jedva čekam da probam to što si nam pripremio", rekla je ona ignorirajući u potpunosti moj poziv,"sigurno će biti ukusno!" Pitao sam je još da li želi da joj nešto priznam, pritome bezbeli misleći na to da ne znam kuhati - tu malu prepreku toj ukusnoj večeri - ali ona je samo slegnula ramenima, rekla da joj je svejedno i da samo čeka obećane joj špagete. Nakon toga, ja sam bio taj koji je slegnuo ramenima, te se bespogovorno uputio u kuhinju gdje sam se prihvatitio posla o kojemu zapravo, ništa ne znam.

Food Film Festival Zagreb sponsored by Coca-Cola

"Ulje, češnjak, paradajz...", pokušavao sam se iznad šporeta prisjetiti Clemenzinog recepta, ali hiroviti Sony mi se stalno pojavljivao u mislima i prekidao ga...

Ipak, uspio sam se većine sjetiti i nakon što se sve to jako dobro ispržilo, dodao sam još i malo parmezana, te uz ispriku da ja nisam gladan, samo njoj servirao prve špagete koje sam u životu napravio. 

"Dobar tek!", rekao sam stavljajući to ponosno pred nju, a ona je, čim je uzela prvi zalogaj, rekla kako su to najgore špagete koje je ikada probala, te sav konzumirani sadržaj iz svojih usta, isti tren je vratila ponovno u tanjur. "Nejestive su!", poentirala je još jedanput snažno,"Fuj!"

Već sam pomislio kako ovu djevojku, slično kao Clemenzinog "klijenta" Paulija, više neću viđati, pogotovo ne na FOOD FILM FESTIVAL-u sponsored by Coca-Cola za koji je poziv još uvijek visio u zraku, posegnuo sam za još malo onog makedonskog vina koje sam, kako bi se riješio napetosti, potegnuo direktno iz tetrapaka. Isto tako sam i njoj, ko pravi džentlmen, malo dotočio...

Food Film Festival sponsored by Coca-Cola

Nakon toga, ali i još par dodatnih čašica, ona je zaboravila na moje ne snalaženje u kuhinji i, nota bene, zainteresirala se za ono u spavaćoj sobi.

Bio je Peter Clemenza u pravu - shvatio sam tada - tajna je stvarno u vinu!